Blå Kors går til international kamp mod alkoholmisbrug

s5_blaakors001Blå Kors Danmark er med i et nyt og forbedret samarbejde i International Blue Cross (IBC), som skal styrke det internationale arbejde mod alkoholmisbrug. Blå Kors har desuden fået høringsret i FN på alkoholområdet.

På en nyligt overstået konference på Madagaskar er der opnået enighed blandt IBC’s 41 medlemslande om at styrke samarbejdet og kampen mod alkoholmisbrug.

 ”Vi vil være en international stemme for en ordentlig alkoholpolitik. I nogle lande er alkoholmisbrug ved at udvikle sig til et stort problem. Især i det sydlige Afrika. Vi vil gerne påvirke alkoholpolitikken i flere lande,” siger vicegeneralsekretær i Blå Kors Danmark Kresten Kragh-Schmidt, der netop er kommet hjem fra konferencen på Madagaskar.

Danske bryggeriers ’succes’

”Det er vores bryggerier, der tager derned, og det er så os, der rydder op efter dem, kan man sige. Som dansker er jeg jo egentlig stolt af at se en god dansk industri i udlandet, men der er også et alvorligt dilemma ved det,” påpeger Kresten Kragh-Schmidt.
Dilemmaet består i, at det øgede salg af alkohol og den øgede tilgængelighed er medvirkende til, at flere havner i alkoholmisbrug. Den udvikling vil Blå Kors Danmark i samarbejde med IBC gerne bremse og om muligt vende.

”Den stærkeste har altid et større ansvar. Ikke at vi er bedre end andre, men vi har flere ressourcer og erfaring end i mange andre lande. Vi har altid ansvar for hinanden, og alkohol ødelægger rigtig meget i verden. Lige nu støtter vi arbejdet blandt familier, der er påvirket af alkoholmisbrug på Grønland,” siger Kresten Kragh-Schmidt.

Folkesundhed eller markedsandele

Anna Babb, der er generalsekretær for International Blue Cross, oplyser, at alkohol skaber store problemer fx i Afrika.
”I mange afrikanske lande, især i det sydlige Afrika, har alkoholindustrien store alkoholreklamer i de store byer og fx også reklamespots midt i film.

I mange afrikanske lande, hvor der er økonomisk vækst, fører alkoholindustrien en intensiv jagt på nye forbrugere. Disse lande har samtidig store udfordringer med fattigdom og sociale problemer.

Vi er nødt til at beskytte ungdommen og støtte løsninger og indsatser, der tilbyder et alternativ til et liv med alkohol. Alle lande er nødt til at tage det alvorligt og overveje, hvad der vægter tungest: folkesundhed eller industrielle markedsandele,” siger Anna Babb, der er generalsekretær i International Blue Cross (IBC).


Artiklen fortsætter efter annoncen: