C.S.Lewis-klassiker opføres på teater i London

– Det onde i virkelighedens verden er ikke sjovt. Men som fiktion er det underholdende, og Lewis har meget at lære os gennem Screwtape, mener Max McLean, der nyder at spille overdjævel.

En 90-minutters monolog præsenterer senior-djævelen i bogen ’Fra helvedes blækhus’.

Den kristne skuespiller Max McLean optræder som ’Screwtape’ i en anmelderrost teaterversion af ”Fra helvedes blækhus”, der opføres i London indtil 7. januar.

Max McLean er grundlægger af det kristne teaternetværk Fellowship for Performing Arts. Han har tidligere optrådt med forestillingen i USA.

Satirisk bog om djævelen

Den satiriske bog The Screwtape Letters er skrevet af den kristne forfatter C.S. Lewis i 1942. Og man skal lige forstå det rigtigt: En senior-djævel, Screwtape, skriver breve til sin nevø Wormwood, som han er mentor for. Lærlingen bliver undervist i, hvordan man bedst frister et menneske, hindrer ham i at blive kristen og – da det alligevel sker – må prøve at tage troen fra ham.

”Der er to lige store – men hinanden absolut modsatte – vildfarelser, vi mennesker kan hildes i, hvad djævle angår. Den ene er at lade være at tro på, at de eksisterer. Den anden er at tro på dem og føle en overdreven og usund interesse for dem. De for deres part er lige henrykt for begge vildfarelser og hilser en materialist og et menneske fuld af overtro med samme fryd”, skriver C. S. Lewis.
I bogens forord beder forfatteren sine læsere huske på, at djævelen er en løgner. Man skal ikke gå ud fra, at alt hvad Screwtape siger er sandt – ikke engang ud fra hans eget synspunkt.

Den danske version af ’Fra helvedes blækhus’ er udsolgt. Den norske hedder ’Djevelen dypper pennen’.
Bogen er en humoristisk, satirisk fremstilling af, hvordan djævelen prøver at ødelægge menneskers liv og sikre sig deres sjæle. Den er skrevet som en række breve fra en overdjævel til en lærling.
Overdjævelen i London

Siden 8. december har man kunnet se forestillingen med ”Satans top-psykiater” i London. Og det er både underholdende, forvirrende og tankevækkende, forsikrer anmelderne.
Teaterstykker blev skrevet i 2006 af Max McLean og Jeffrey Fiske. Forestillingen trak fulde huse i New York og flere andre steder i USA. Nu har stykket kørt i Park Theatre i London gennem december måned.

Hvem er Vor far – og hvem er Fjenden?

– Stykket viser et ”skævt, omvendt univers”, som beskrives fra helvedes korridorer. Her sidder antihelten Srewtape og hans medarbejder og fortæller den unge Wormwood, hvordan han bedst kan ødelægge Wormwoods menneskelige ”patient”.
Stykket foregår i to verdener: Dels helvede, hvor Satan ”Vor far nedenunder” regerer, dels verden, hvor en usynlig person kendt som ”Fjenden” beskytter patienten fra djævlenes onde planer. Og så er det vigtigt at huske, hvem der taler – og at djævelen er en løgner…

Fra rolig til desperat

I teaterversionen spiller Max McLean Screwtape med charme, vid og ambition, skriver anmelderne. I en 90 minutter lang monolog udvikler seniordjævelen sig fra at være rolig og ubekymret til at bliver stadig mere desperat og vanvittig. Det viser sig, at fiasko i et ’patient-projekt’ (hvis patienten bliver kristen og bevarer troen) har meget ubehagelige konsekvenser for djævlene selv.
Sammen med Screwtape optræder hans sekretær, Toadpipe, der spilles med charmerende vildskab af Karen Eleanor White. Hendes karakter giver forestillingen en dynamik, som ellers ville have manglet i djævelens lange monolog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forestillingen gi’r håb

Stykket er en slags teologisk undervisning, hvor djævlene vil hindre en mand i at blive frelst, bl.a. ved at friste ham med de syv såkaldte dødssynder.
Det er vittigt og intelligent fortalt, så kristne får noget at tænke over. Men stykket kan også give håb til ikke-kristne, for folks valg betyder virkelig noget, understreger Max McLean.