Kristen kultur i en kulturby

Af Ole Bering

Kultur er det, vi dyrker. Og i 2017 vil Århus åbne en masse udstillingsvinduer, som folk fra nær og fjern kan komme og kigge ind af.

Året vil være spækket med kulturoplevelser inden for såvel billedkunst som litteratur, musik, events og meget mere.
I et frit, demokratisk samfund er kunstens frie udtryk en værdi i sig selv, al den stund at totalitære systemer brænder bøger på bålet, fordi kulturen ikke passer ind i diktaturets snævre system og tankegang.
Med det overflødighedshorn af udstillinger og begivenheder, der er planlagt for Kulturby 2017, er der lagt op til et uforglemmeligt år i Jyllands hovedstad, hvilket også dronningen udtrykte i sin nytårstale.

Set fra et kristent synspunkt vil jeg håbe, at også kirkerne i Århus kommer på banen med det, de dyrker. Måske på nye, originale måder kommer ud i det brogede bybillede med det glade budskab om tilgivelse, håb og fællesskaber, hvor folk kan komme, som de er. At også kirkens liv må blomstre netop i Kulturåret 2017. Det kan være gennem talerstole med værdidiskussioner, kor- og sangevents – kun fantasien sætter grænser.
Men det, der er originalt for den personlige kristne tro er, at den giver mere end en varm følelse, når man står over for et fantastisk kunstværk. Den kan forandre personen indefra. Er det kultur? Ikke i sig selv, men når denne oplevelse leves ud i et hverdagsliv, så vil det skabe en ny livsstil.
Er jeg da en kulturkristen eller en kristen med en kultur? Ja, uanset hvordan vi vender ordene, så er vi som kristne en del af vores samtid og dens kultur. Det var Jesus også, en jøde med et budskab ind i sin samtid, en røst der blev hørt og nåede langt ud over det lille land.
Jeg opfordrer kirken, de kristne i Århus, til at komme på banen på mangfoldige måder i 2017. Kom ud med digte, sange, melodier, billedkunst om, hvad troen betyder.
Støv kirkerne af, og læg den røde løber ud, så folk fra nær og fjern kan finde kongevejen ind i det fælleskab, som dyrkes. Midt i vores pulserende samtid!