Flygtninge fra Sydsudan hjælper ADRA som frivillige i Uganda

Mauzu Scovia (tv) og Jane Dawa fra Sydsudan er frivillige hjælpere i en flygtningelejr i det nordlige Uganda.
Foto: Jacob Nue Sønderstrup/ADRA Danmark.

Jane Dawa og Mauzu Scovia er to af de mere end 270.000 sydsudanesiske flygtninge i Bidi Bidi flygtningelejren i det nordlige Uganda. De flygtede fra Sydsudan for at redde deres eget og deres børns liv. I dag hjælper de ADRA med at hjælpe andre.

Jane og Mauzu flygtede fra et land i opløsning, efter at Sydsudan fik sin selvstændighed den 9. juli 2011. En næsten 50 års borgerkrig mod Sudan havde kostet mere end 2 millioner livet. Allerede i 2013 udbrød der kampe mellem Sydsudans præsident, Salva Kir, og den daværende vicepræsident, Riek Machar.

”Der bliver slået så mange mennesker ihjel i mit land. Derfor flygtede jeg”, siger Jane Dawa. Hun er 24 år gammel og gravid, men ved ikke, hvor hendes mand er. Han forsvandt i Sydsudan, og hun frygter, at han enten er blevet dræbt eller tvunget til at kæmpe for en af de stridende parter.

Hjælper forældreløse børn

Mauzu Scovia ved heller ikke, hvor hendes mand er. En dag kom der nogen og tog ham. Samme historie fortæller mange andre kvinder i lejren, hvor langt de fleste flygtninge er kvinder med børn, eller børn, som er flygtet alene.
Jane og Mauza mødte flere forældreløse børn på vejen fra Sydsudan til Uganda. De tog børnene med sig og tager sig nu både af dem og deres egne børn.

De to kvinder er kommet i sikkerhed i Bidi Bidi, men livet i verdens andenstørste flygtningelejr er ikke let. Der er mangel på penge til nødhjælp, så madrationerne er blevet skåret ned. Vandforsyningerne er ustabile, og Jane kan ikke få lægehjælp i forbindelse med sin graviditet. Alligevel hjælper de to stærke kvinder andre som frivillige.
Jane og Mauzu hjælper ADRA med at sikre hygiejnen i lejren, bl.a. ved at fortælle de andre flygtninge, hvor tankene med desinficerende væske er, og hvor vigtigt det er at bruge dem.
– De hjælper også ADRA med at holde en tæt kontakt med andre flygtninge, så vi ved, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dem. Deres indsats er uvurderlig! understreger ADRA Danmark.