Ny bog dokumenterer dansk missionsarbejde

Som modsvar på kritikken af missionsarbejde har Svend Løbner interviewet lokalbefolkningen i Tanzania for at høre, hvad missionærernes arbejde har betydet for dem.

En række interviews i Tanzania danner grundlag for Svend Løbners nye bog om dansk missionsarbejde. 

”Stemmer fra Tanzania” giver tanzanierne en stemme og lader dem selv fortælle, hvad mere end 100 års dansk missionsarbejde i landet har betydet for dem.

Har dansk missionsarbejde i Tanzania nedbrudt eller udviklet lokalbefolkningens kultur? Debatten dukker jævnligt op i medierne, men nu har journalist Svend Løbner udgivet en bog, hvor tanzanierne selv kommer til orde og fortæller om deres stammemyter og livsform, inden de mødte de første missionærer, og hvad det kristne budskab kom til at betyde for mange af dem.

Bogen ”Stemmer fra Tanzania” er resultat af en fem ugers reportagerejse til Tanzania i sommeren 2014. Her interviewede Svend Løbner både de kristne og dem, der betragter kirkens arbejde udefra: Borgmester, embedslæge, socialchef, imam, sheik, partiformand osv. Kildernes udtalelser kom til at angive syv temaer, som har fået hver deres kapitel i bogen.

Undrede sig over kritik

Svend Løbner er freelancejournalist for flere hjælpeorganisationer og foretager reportagerejser til bl.a. Østafrika. Han er selv vokset op i Tanzania som barn af missionærer og har derfor oplevet missionsarbejdet indefra.
Da han som voksen kom tilbage til Danmark, mødte han af og til en negativ indstilling til missionsarbejde, og det undrede ham. Senest har religionshistoriker Mikael Rothstein i bogen ”Regnskovens religion” kaldt missionsarbejde for en ”velsmurt kristen missionsindustri”, der er ”grådig”, og fremhævet ”kristne missionærers destruktive effekt på kulturfronten”, og at de ”bidrager aktivt til det kulturelle sammenbrud”.
– Det billede af kristent missionsarbejde kan jeg slet ikke genkende, fortæller Svend Løbner, og tilføjer:
– Men hvad mener tanzanierne selv? Det er jo mere relevant at spørge dem, det hele drejer sig om.

Svend Løbner
Over 50 interviews

Svend Løbner rejste med sin søn Samuel André som fotograf de 4.400 kilometer rundt til Pinsekirkernes arbejde i Sanjaranda og Singida, Brødremenighedens arbejde i Kipili og Sumbawanga, Luthersk Missions arbejde i Iringa og Dar es Salaam, Bibelselskabets arbejde i Singida, Iramba og Iringa, samt Danmissions arbejde på Zanzibar.
Det blev til 20 dybe interviews med kristne suppleret med over 30 korte interviews med de nævnte lokale religiøse og sekulære ledere.
”Stemmer fra Tanzania” har et forord af generalsekretær for Dansk Missionsråd Jonas Adelin Jørgensen. Forordet redegør for forskning i protestantisk missionsarbejdes betydning for social udvikling.