16.000 sultne og bange syd-sudanesere søger tilflugt i kirke

Rita Williams og hendes tre børn har i flere uger sovet under et træ uden for St. Mary Catholic Cathedral i Sydsudan. Familien er blandt de 16.000, som har søgt tilflugt ved domkirken.

– Vi har intet at spise. Vores tøj er snavset, og nogle dage er vand det eneste, vi får. Vi venter. Jeg ved ikke på hvad, men vi er bange for at gå hjem, fortæller Rita William til Catholic News Service.
Siden borgerkrigen startede i 2013 har mange indbyggere i storbyen Wau søgt tilflugt i kirkerne. Mindst 60 % eller over 1 million af de fordrevne i Sydsudan er børn.
– Folk siger, at de vil foretrække at blive dræbt et sted, hvor Jesus er. De vil hellere dø i kirken end i deres hjem, fortæller Fader Germano Bernardo, der er præst i Wau.

Hjælpeorganisationen Oxfam bringer dagligt tankvogne med vand til flygtningene. Men situationen forværres af, at regeringsoldater står bag mange af angrebene på befolkningen. Kirkerne har i årevis prøvet at mægle, men de kan ikke garantere flygtningenes sikkerhed. Præsterne oplever også selv trusler, fordi den lovede hjælp fra FN ikke er kommet frem.

FN er ikke i stand til at hjælpe de over 30 millioner i Yemen, Sydsudan, Nigeria og Somalia, som har brug for fødevarehjælp på grund af konflikter og tørke. David Beasley fra FNs fødevareprogram udtalte den 28. april, at FN kun har penge nok til at hjælpe 8,4 millioner.