’Danmarks blasfemilov blev misbrugt internationalt’

Jonas Adelin Jørgensen

Afskaffelsen af blasfemiloven er godt nyt, mener Jonas Adelin Jørgensen.

Dansk Missionsråd hilser udsigten til afskaffelse af blasfemiloven velkommen.

Det skriver Missionsrådet i en pressemeddelelse efter sidste uges afstemning, hvor et flertal i Folketinget stemte for ophævelse af loven.

Menneskerettigheder

Mens blasfemiloven i Danmark har skullet hindre spot og forhånelse af trossamfund eller deres gudsdyrkelse, bruger andre lande lignende love til undertrykkelse.
”For Dansk Missionsråd er det globale perspektiv i afskaffelsen vigtig: Ude i verden bruges blasfemiparagraffer i nationale lovgivninger nemlig til at begrænse tros- og religionsfrihed for minoriteter”, skriver generalsekretær Jonas Adelin Jørgensen.
Han peger på den aktuelle sag om den kristne politiker og guvenør i Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, kendt som Ahok, der netop er blevet dømt for blasfemi i Indonesien. Der er lignende eksempler fra blandt andet Saudi Arabien, Pakistan, Bangladesh og Indien.

Et godt eksempel

Med ophævelsen af blasfemiparagraffen går Danmark foran med et godt eksempel for andre lande, mener Dansk Missionsråd.
”Når danske ministre og diplomater rejser ud i verden, kan det nu ske med et klart budskab om at styrke tros- og religionsfrihed for alle, og med en opfordring til lande, hvor religiøse minoriteter er under pres eller direkte forfølges, til at de skal afskaffe deres blasfemilovgivning, fordi denne kan misbruges til at undertrykke religiøse minoriteter”, lyder vurderingen fra Jonas Adelin Jørgensen.