FN hædrer læges indsats for kvinder gennem 60 år

Etiopiens Moder Theresa, den 93-årige Dr. Catherine Hamlin, har i årenes løb modtaget en lang række priser. Hun har også været nomineret til Nobelprisen. Hun modtager FN-prisen ’Individual Award’ den 25. august.

Australskfødte Dr. Catherine Hamlin har hjulpet 50.000 af etiopiens fattigste kvinder til nyt liv og værdighed efter en operation på fistula-hospitalet i Addis Abeba.

Hvert år dør 350.000 kvinder i forbindelse med fødsler. Tusinder af andre får svære fødselskader, og babyen dør. Den kristne læge Dr. Catherine Hamlin har viet sit liv til at bekæmpe disse lidelser i Etiopien.

– Mange piger bliver gift for tidligt. I vestlige lande vil unge teenage-piger være normalt udviklede, men i Etiopien har de ofte ikke fået tilstrækkelig ernæring. Når de så skal føde langt ude på landet, kan de have veer i flere dage, før de kommer til klinikken. På det tidspunkt er barnet dødt, og pigerne har fået fødselsskader, så de ikke kan holde på urin og måske også afføring.
Sådan forklarer Dr. Catherine Hamlin det problem, som hun har viet sit liv til at udrydde.

Pionér-læger

I 1959 kom Catherine sammen med sin mand, Dr. Reg Hamlin, til Addis Abeba, hvor de bl.a. ville starte en jordemoderskole. Men så mødte de fistula-patienterne:
– Vi blev både rørte og oprørte over den tristhed, som prægede vores første fistula-patient: En smuk ung kvinde sad klædt i urinvædede pjalter helt alene i vores venteværelse langt fra de andre patienter. Vi vidste, at hun var i større nød end nogen af de andre. Hun havde været igennem en lang fødsel på fem dage, hvor hun kun havde landsbyens kvinder til at hjælpe sig. Dermed havde vi set den første af mange fistula-lidende, fortæller Catherine Hamlin.

Ægteparret udviklede operationsteksnikker for de svære fødselsskader, og kvinderne kom langvejs fra for at blive opereret. Behovet var så stort, at man måtte bygge et specielt fistula-hospital, som blev indviet i 1975.

I erkendelse af, at mange fattige familier ikke kan samle nok penge til at sende patienterne med bus til hovedstaden, oprettede man i 2003 fem regionale klinikker, hvor man også arbejder med forebyggelse. Ni ud af ti patienter bliver helt helbredt, men de får strenge ordrer om at opsøge en klinik, hvis de en dag skal føde igen.

Har genskabt helbred og værdighed for 50.000

Den australske FN-forening The United Nations Association of Australia, (UNAA) vil nu hædre Dr Catherine Hamlin med ‘UNAA Lifework Award 2017’. Det sker i anledning af FNs World Humanitarian Day den 19. august.

Dr. Catherine modtager prisen i den individuelle kategori. Modtagerne af UNAA-prisen i fælles-kategorien er Australiens flyvende læger.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I begrundelsen for valget af Catherine Hamlin understreger UNAA, at ”hun har viet sit liv til at genskabe helbred og værdighed for over 50.000 etiopiske kvinder, som har overlevet frygtelige fødsselsskader, som kunne have været undgået, nemlig obstetrisk fistula. Sammen med sin mand, Reg, har Dr. Hamlin på dramatisk vis omformet landskabet for lægehjælp til mødre i Etiopien.”

Naniye blev kvinde igen

En fistula-patients historie:
For fem år siden havde Naniye en fødsel, som trak ud i tre dage, før hun endelig kom til en klinik. Men da var skaden sket. Lægerne sagde, at Naniye var heldig, fordi hun i det hele taget havde overlevet. Men desværre var babyen dødfødt, og hun var selv blevet permanent inkontinent.

Naniye vendte tilbage til sin landsby så fuld af skam, at hun bad sin mand om skilsmisse. Han afslog, men Naniye valgte at bo alene uden for landsbyen. En helsearbejder fandt Naniye tre måneder senere og fik hende sendt til Dr. Hamlins Hospital.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her blev hun opereret og helbredt for sin lidelse, og senere vendte hun hjem til sin mand. Nu er hun lige vendt tilbage til hospitalet, hvor hun snart skal føde ved planlagt kejsersnit.

– Jeg er tilbage igen for at få en sikker fødsel i jeres hænder. Tak for alt, hvad I har gjort for at gøre mig til kvinde igen, siger Naniye.