Tilgivelse midt i voldsom narko-epidemi i USA

Ashlynn Bailey til højre døde efter at have indtaget stoffet fentanyl, der er 50-100 gange stærkere end morfin. Men hendes forældre har valgt at hjælpe både ofre og pushere i USAs nye narkoepidemi. Foto fra hjemmesiden for The Ashlynn Bailey Foundation.

Tyve-årige Ashlynn døde af en overdosis. Men hendes familie har tilgivet pusheren.

Et nyt syntetisk opioid-stof, som er op mod 100 gange stærkere end morfin, dræber hvert år flere amerikanere, end AIDS-epidemien gjorde i 80’erne og 90’erne.

Det var fentanyl, der dræbte den kun 20-årige Ashlynn Bailey fra Alabama den 30. januar sidste år. Hun havde købt stoffet fra en pusher i Birmingham i den tro, at det var heroin.

Stoffet fentanyl er så stærkt, at en politibetjent fra Ohio kom til overdosere sig selv gennem hudkontakt. Chris Green havde netop arresteret to dealere og børstede derpå noget af det hvide pulver fra sit ærme med de bare hænder. Få minutter efter begyndte han at føle sig dårlig:

– Jeg begyndte at føle mig underligt tilpas og mærkede, at min krop begyndte at lukke ned. Jeg kunne høre folk tale, men jeg kunne ikke svare. Jeg var i totalt chok, fortæller betjenten til The Morning Post of Lisbon, Ohio.

Chris Green blev kørt på hospitalet med fuld udrykning – og overlevede. Men fentanyl er så farligt, at et kvart milligram kan dræbe. Og det er 30-50 gange stærkere end heroin. Det er den nye situation, som amerikanerne nu må forholde sig til.

Dømt – og tilgivet

Ashlynn voksede op i et kristent hjem og kom til personlig tro som helt ung. Men hun eksperimenterede med stoffer allerede i gymnasietiden og begyndte at bruge heroin. Hun købte, hvad hun troede var heroin den 30. januar 2016 – og døde samme dag.

De sørgende forældre startede efterfølgende The Ashlynn Bailey Foundation, som hjælper misbrugere og deres familier.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dealeren Rodrigus Lee Pearson er nu blevet dømt for narkohandel. Anklageren fik held til at øge straffen, fordi Lee Person var årsag til Ashlynn Baileys død.

Under retssagen gik Ashlynns far, Mike, op til den anklagede og rakte hånden frem med ordene: ”Vi tilgiver dig for det forkerte, du har gjort mod vores familie, ligesom Kristus har tilgivet os vores synd, selv om vi ikke engang havde bedt ham om tilgivelse”.

Senere sagde Mike Bailey til journalisterne: ”Jeg mener, at Pearson skal holdes ansvarlig. Men jeg ønsker ikke, at han skal føle sig mindre som menneske i Guds øjne”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dæmoniske kræfter

– Jeg hader stoffer, jeg hader det stoffer gør, den smerte de bringer og hvordan det berører familier…

Det er en af de største dæmoniske kræfter i vores nation netop nu, og det er sendt for at sønderrive familier. Jeg hader det hele, men jeg hader ikke personerne, siger Mike Bailey.

Lægeordineret

I 2014 menes 19.000 eller 40 % af alle narkorelaterede dødsfald i USA at skyldes lægeordineret smertemedicin. De farlige lægemidler er kendt som ”Dræber-heroin”, Oxycontin eller ”Hillbilly-heroin”. Tusinder af amerikanere er ikke blevet oplyst om de meget alvorlige bivirkninger ved deres lægeordinerede medicin.
Stoffet fentanyl er specielt farligt, fordi det er ekstremt potent selv i små mængder, billigt at fremstille, hurtigtvirkende og ekstremt afhængighedsskabende.

Sangeren Prince

Det mest berømte offer for ’fentanyl-epidemien’ er sangeren Prince, der døde som 57-årig i 2016. Han blev fundet livløs i en elevator i sit hjem i Minneapolis. Prince var ikke kendt som misbruger, men hans død viste sig at skyldes en utilsigtet overdosis af lægeordineret medicin.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Obduktionsrapporten fastslog, at dødsårsagen var fentanyl. Senere indrømmede en læge, at han havde ordineret lægemidlet oxycodone, som indeholder fentanyl. Lægen havde dog skrevet et andet navn på recepten for at beskytte sangerens privatliv.

I Danmark kan fentanyl ordineres i form af bl.a. plastre til behandling af stærke smerter.