Australsk statsminister vil ikke tvinge kirker til at vie homofile

Australiens statsminister, Malcolm Turnbull, støtter kirkens ret til at nægte at vie folk, mens befolkningen stemmer for eller imod en inkludering af homofile par i landets ægteskabslovgivning.
Foto: US Department of Defense/ Wikimedia

Statsminister Malcolm Turnbull forsvarer kirkens ret til at nægte at vie folk, samtidig med at der holdes folkeafstemning om lovliggørelse af homofile ægteskaber i Australien.

Australiens statsminister, som selv er en stærk tilhænger af homofilt ægteskab, forsvarede en kirkes ret til at nægte at vie et ungt par, som havde udtalt støtte for samkønnet ægteskab på sociale medier, skriver First Post.

Præsten i en presbyteriansk kirke i den sydlige stat Victoria fortalte et ungt par i tyverne, at de ikke kunne få lov til at holde deres ceremoni i kirken, efter at bruden på Facebook havde udtalt støtte til samkønnet ægteskab.

Australien er midt i en ikke-obligatorisk, ikke-bindende afstemning, som skal informere parlamentet om, hvorvidt Australien skal blive det 25. land, som lovliggør samkønnet ægteskab. Sagen har skabt splittelse i den siddende liberal-nationale koalitionsregering.

Grundlæggende frihed

– Kirker er fri til at vie, hvem de vil, siger Turnbull, ifølge et referat fra en pressekonference i Canberra sidste fredag. ”Den religiøse frihed er grundlæggende, og den vil blive beskyttet i enhver lov, som kommer fra dette parlament”, tilføjer han.

Sagen har plaget statsminister Turnbull i to år, fordi hhv. progressive og konservative medlemmer af koalitionsregeringen har trukket i modsatte retninger og truer hans snævre parlamentariske flertal.

Deler befolkningen og kirkerne

Australierne er nu i september begyndt at modtage stemmesedlerne til afstemningen, som løber frem til slutningen af oktober. Spørgsmålet deler landets befolkning på 24 millioner mennesker, som vurderer forskelligt afhængigt af fx alder og tro.

Til trods for at samkønnet ægteskab har 70 procent støtte i befolkningen, ifølge en Ipsos / Fairfax-meningsmåling, har spørgsmålet ført til politisk tovtrækkeri. I forrige uge meldte Højesteret alt klar til afstemningen, som foregår via brevstemmer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der har også vist sig forskellige holdninger til sagen i trossamfundene. Nogle kirker opfordrer medlemmernes til at stemme imod, mens andre kirker er neutrale i forhold til samkønnet ægteskab.
Den katolske ærkebiskop af Sydney skrev fredag eftermiddag til Sydneys katolske skolers rektorer. Han citerede pave Frans og opfordrede skolelederne til at modsætte sig afstemningen.

Biskoppen af Parramatta, Vincent Long Van Nguyen, fortalte imidlertid sine menighedsmedlemmer i et hyrdebrev, at afstemningen var et spørgsmål om individets samvittighed.
Den anglikanske kirke, som officielt er imod homofilt ægteskab, har været splittet i sagen i årevis.
KPK