Andagtsbog over Bibelens 3,16´ere

Man skulle ikke tro, det var muligt at blive ved med at finde nye, kreative idéer til andagtsbøger, men det er det åbenbart.

Per Bøndergaard har med sin ”Således elskede Gud. Refleksioner over Bibelens 3,16’ere” taget udgangspunkt i Joh 3,16, ”den lille bibel”, det vers han som teenager fik som konfirmationsvers. Men på et tidspunkt begyndte han at undersøge alle Bibelens vers 16´ere i bøgernes tredje kapitel. Det er der så kommet en andagtsbog ud af.

Nu kan man sige, at det er et lidt underligt og ”tænkt” udvælgelseskriterium, og nogle af de vers, som tilfældigvis står i den pågældende bogs 3,16 er da heller ikke oplagte vers at holde en andagt over. Alligevel lykkes det faktisk Bøndergaard at få noget meningsfyldt ud af de vers, han med sit kriterium har bundet sig til.

Andagtsbogens stykker – 68 i alt, da der jo ikke findes et 3,16-vers i alle bøger, og der er tre andagtsstykker ud fra Joh 3,16 – er korte og letlæste, men de har dermed måske også ind imellem en tendens til en lidt for ”letkøbt” eller overfladisk tilgang til kristenlivet. Ikke letkøbt fra Guds side, for forfatteren har en både sund og klar forkyndelse at frelsesværkets betydning, men nogle af stykkerne er en kende overfladiske, når det kommer til vores tilegnelse af dette rige evangelium. Forståelsen af anfægtelser eller bare de menneskelige prøvelser, vi som mennesker kan komme ud for, er ikke så fremherskende.

Man kan måske sige, at mange af stykkerne mest er skrevet til de ”velbjergede” og ”pæne” kristne, fx når han skriver: ”Der kan meget nemt komme perioder i vores liv, hvor vi synes, det bare kører derudad. Det kan være, vi lige er blevet gift, og kærligheden er ny og lyserød. Vi har måske fået en forfremmelse på jobbet og føler næsten, at vi kan gå på vandet, så dygtige som vi er. Pengene ruller ind på kontoen, og intet synes uopnåeligt” (s. 14f).

Nok skriver han dette for at minde os om, at det bedste tilhører Gud – også vore succeser – og der skal jo også være en forkyndelse til dem, der i øjeblikket ikke kæmper med det helt store i livet; men det gør så samtidigt, at det nok ikke lige er den andagtsbog, der har mest trøst til de nedbøjede og af livet prøvede mennesker.

Trods de brugte bibelvers’ forskelligheder, lykkes det Bøndergaard at samle dem i ét stort budskab om den Gud, der ”således elskede verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv” – essensen af Bibelens budskab, ”den lille bibel”.

Per Bøndergaard: Således elskede Gud
144 sider • 149,95 kr. • Lohse


Artiklen fortsætter efter annoncen: