Ny forening for åndsfrihed

Folketingsmedlem Daniel Toft Jakobsen (A) er medstifter af den nye forening.

Mandag den 16. april er der stiftende generalforsamling for Foreningen Åndsfrihed i Vartov i København fra kl. 17.30.

Foreningens formål er at fremme åndsfrihed i Danmark. I initiativgruppen bag Åndsfrihed er både det kristne, muslimske, jødiske og humanistiske livssyn repræsenteret.

Foreningen vurderer, at åndsfriheden er under pres i Danmark. Det skyldes bl.a. Ekstremisme, hvor nogle påtvinger andre deres egen tro eller overbevisning. Også Ånds- og religionsforskrækkelse, hvor mennesker med en bestemt tro får negativ særbehandling i det offentlige rum og Nationalisme, hvor en bestemt definition af danskhed trækkes ned over alle borgere i Danmark, ses som udtryk for manglende åndsfrihed.

Foreningen ønsker ikke at straffe holdninger, kun handlinger. Som strafbare handlinger medregnes racistiske ytringer, opfordring til vold og injurier (ifølge §266 og §267).

Åndsfrihed vil imødegå udemokratiske holdninger med ord (dialog, debat mm) og ikke med sværdet (våben, forbud og lovgivning).

Den nye forening mener, at livssyn, religion, politisk overbevisning og seksualitet er en personlig sag. Hvorvidt det også er en privatsag, er op til det enkelte menneske. Samtidig skal enhver have frihed til at fortælle andre om sin tro og livssyn og forsøge at overbevise andre om sandheden heri. Men midlerne til at udbrede tro, holdninger eller livssyn må ikke være tvang eller lovgivning.

Det hører til familiens åndsfrihed, at man kan føre børnene ind i familiens tro, overbevisning og livsanskuelse. Når børnene bliver gamle nok til at tage selvstændig stilling, er det deres ret selv at tage stilling til familiens livssyn, fastslår den nye åndsfrihedsforening.