Hver 18. flygtning dør under sejladsen over Middelhavet

Denne gruppe flygtninge overlevede sejlturen over Middelhavet og får her hjælp til at komme i land. Arkivfoto.

Det er blevet meget farligere for flygtninge og migranter at krydse Middelhavet, konkluderer FNs flygtningeorganisation UNHCR på baggrund af statistikker fra årets første syv måneder.

Antallet af flygtninge og migranter, der når frem til Italien, Spanien og Grækenland via Middelhavet er faldet 41 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Til gengæld er der forholdsvis langt flere, som mister livet undervejs i overfyldte fartøjer.

– Der er færre ngo’er på redningsmissioner i Middelhavet, og den libyske kystvagt opererer i et større område. Det betyder, at flygtninge og migranter bliver transporteret endnu længere i overfyldte fartøjer, inden de bliver opdaget og reddet. Hvis de altså bliver det, siger talsperson for UNHCR i Danmark, Elisabeth Arnsdorf Haslund.

EU støtter Libyens bestræbelser for at forhindre kriminelle bagmænd i at tjene penge på at fragte flygtninge og migranter over Middelhavet.

FN peger også på, at ikke-statslige ngo-grupper, som arbejder for at hjælpe flygtningene, har fået sværere ved at patruljere i Middelhavet. EU har naturligvis ret til at kontrollere sine grænser. Men der er tale om ”mænd, kvinder og børn, som har brug for beskyttelse,” fastslår Elisabeth Arnsdorf Haslund.

Hun tilføjer, at UNHCR opfordrer EU til at modtage flere kvoteflygtninge.

Hver gang 18 personer forsøgte at krydse Middelhavet, er én af dem omkommet i de første syv måneder af 2018. Til sammenligning var det tilsvarende tal sidste år én for hver 42 personer.