Kirke lærer unge tanzaniske kvinder at sy hygiejnebind

Piger i nogle stammefolk i Nordtanzania stopper med at gå i skole, når de får menstruation, på grund af generne. Det vil den lutherske kirke i landet nu forebygge, skriver Luthersk Mission.

En gruppe unge kvinder deltog i foråret i en todages workshop i den lutherske kirke i Arusha, hvor de lærte at sy og fremstille hygiejnebind, som kan vaskes og bruges igen. Den danske missionær, Ruth Bach-Svendsen, der er udsendt af Luthersk Mission, stod for undervisningen. Idéen med at sy genbrugsbind havde hun fra sine missionærkolleger i Etiopien, hvor man har meget gode erfaringer med det. Formålet er at hjælpe de unge kvinder til at fortsætte i skolen og få en uddannelse, der kan være et springbræt til et bedre liv for dem, fortæller hun.

– Det er de færreste af pigerne, der har råd til at købe engangsbind. Desuden er der miljøet at tage hensyn til i et område, hvor affaldshåndtering er på et helt andet niveau end i Danmark, forklarer Ruth Back-Svendsen.

På kurset lærte kvinderne samtidig, hvordan de kan undgå seksuelle overgreb, selv om kvinder i denne kultur ellers ikke må sige nej til mænd. Ved årtusindskiftet blev op mod 20 procent af tanzaniske kvinder over 12 år udsat for voldtægt. Nye tal viser, at antallet af anmeldte voldtægter har været støt stigende i flere år.