Tal frit om din tro

Bodil Lanting

Tros- og ytringsfrihed hører nøje sammen, fastslår Vebjørn Selbekk i en leder i Dagen.no. Chefredaktøren peger på, at det bliver stadig sværere at fastholde kristne synspunkter, fordi de opfattes som politisk ukorrekte i Vesten.

De seneste uger har danske medier haft fokus på, at kristne fra blandt andet Indre Mission og Luthersk Mission føler sig krænkede over statsministerens udtalelser om ”forstokkede” holdninger. Der må være plads også til de traditionelle opfattelser af køn og ægteskab, lyder det fra de kristne.

Og naturligvis bør der være plads til alle meninger. Der bør også være plads til at ytre sig, så længe man ikke opfordrer til vold og lovbrud.

Men hvorfor stoppe ved at tale om, at man føler sig krænket som bibeltro mindretal? Vi har nemlig noget meget, meget godt at bidrage med i debatten og i samfundet. Vi tror på en god Gud, som har skabt os og sat nogle gode rammer for vores liv. Det skal vi hverken undskylde eller fortie.

De udbredte fordomme om at kristne er fordømmende, og at opvækst i kristne hjem skaber syge individer (som nok ofte stammer fra Hans Kirks roman ’Fiskerne’ fra 1928) holder jo ikke i virkeligheden.
En ny undersøgelse fra Harvard viser, at unge voksne fra troende hjem har et bedre helbred – både fysisk og psykisk – end de jævnaldrende ikke-troende.

De unge voksne, som fortsat går i kirke og praktiserer bøn eller meditation, har lettere ved at tilgive andre. De er også mere involveret i frivilligt arbejde og mindre udsat for fx narkotikamisbrug og seksuelt overførte sygdomme end deres jævnaldrende, viser rapporten.

Både trosfrihed og ytringsfrihed er værd at kæmpe for. I den kamp kommer vi ofte til at stå last og brast med folk, som er helt anderledes end vi selv. Sådan må det være. Men hvorfor ikke bruge den frihed, vi trods alt stadig har, til at dele det gode budskab – også det gode budskab om Guds gode skaberordninger?

Lad os endelig tage del i debatten som kristne. Ikke kun for defensivt at påberåbe os tros- og ytringsfrihed, men ved offensivt at gøre brug af vore rettigheder til gavn for både os selv og andre. Vi har nemlig noget helt enestående godt at dele.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”’Jeg troede, og derfor talte jeg,’ står der i Skriften, og vi har den samme troens ånd. Vi taler, fordi vi har tro,” – som allerede apostlen Paulus skrev det i 2. Korinterbrev (Bibelen på Hverdagsdansk).