Samtalekort om liv og død fra Eksistensen

Forlaget Eksistensen har udgivet to typer samtalekort: GravAlvorlig, samtalekort om død, tab og begravelse og Tænkekort, med spørgsmål der åbner op for samtalen.

GravAlvorlig

GravAlvorlig er 50 samtalekort om døden og det, der følger med. Mange finder det svært at tale om død, tab og begravelse, og kortene sætter med relevante spørgsmål gang i samtalen. De tankevækkende spørgsmål skal få os til at reflektere og åbne op for snakken. Kortene anbefales til små grupper og kan deles ind i fem forskellige kategorier:

Livet – hvad gør livet bemærkelsesværdigt for dig?
Døden – minder og erfaringer
Samfundet – hvordan håndterer vores kultur døden?
Begravelse – hvad sker der, og hvad kunne man ønske sig?
Sorg – tabets realiteter

Konceptet er enkelt, tag et kort og lad samtale komme i gang.

GravAlvorlig er udviklet af Church of England og oversat til dansk af Johanne Haastrup. Det koster kr. 315.

Tænkekort

De 192 tænkekort er samtaleåbnere og kan bruges i mange sammenhænge og i forskellige kombinationer. Sættet består af kort i fire forskellige kategorier:

De røde kort: Personlige spørgsmål, der udfordrer på livshistorie, tro og holdninger.
De blå kort: Generelle spørgsmål, som man kan svare på uden nødvendigvis at komme med personlige holdninger.

De lilla kort: Rollekort, som bruges i kombination med de røde eller blå kort. Fx kan et spørgsmål fra kategori rød være ”Hvad håber du på?”. Et rollekort kan lyde ”Hvad ville du svare, hvis du var på flugt?” Og således sættes forskellige livssituationer i perspektiv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De grønne kort: Billedkort uden tekst, som kan bruges i kombination med de øvrige kort, eller alene. Fx kan deltagerne blandt billedkortene blive bedt om at vælge et kort, som bedst beskriver deres dag indtil videre.

I kombination med spørgsmålskortene kan de bruges som inspiration eller til at beskrive en stemning.

Der følger et lille hæfte med æsken, som giver flere forskellige forslag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tænkekort er udarbejdet af cand. theol. og præst ved Sct. Mortens Kirke i Næstved, Anne Helleberg Kluge. Æsken med de 192 kort + hæfte koster kr. 399.