FN fordømmer Nordkoreas brud på menneskerettighederne

Åbne Døres Verdensrangliste har i en årrække haft Nordkorea øverst på listen over de lande, hvor kristne forfølges mest.

FN’s Generalforsamling vedtog den 17. december en resolution, der fordømmer Nordkoreas ”systematiske, omfattende og utilladelige brud på menneskerettighederne”.

Nyhedsbureauet AP oplyser, at Generalforsamlingen har reageret på meldinger om tortur, frihedsberøvelse, voldtægt, offentlige henrettelser, dødsstraf, manglende retssikkerhed og censur. Generalforsamlingen ser ”med bekymring”, at over ti mio. nordkoreanere menes at være underernærede. Landet har også en ”uacceptabel høj udbredelse af kronisk og akut underernæring”.

Nordkorea opfordres til omgående at lukke fange- og arbejdslejre og løslade alle politiske fanger. Resolutionen støttes af Japan og EU, mens lande som Rusland, Kina, Cuba og Venezuela ikke støtter den.

Nordkoreas FN-ambassadør, Kim Song, kalder resolutionen ”et produkt af et politisk plot” og siger, at hans land ”kategorisk” afviser den. Samtidig kritiserer han Japan for at ”fremprovokere en konfrontation” med Nordkorea.

Resolutionen kommer en uge efter, at USA indførte sanktioner mod tre nordkoreanske embedsmænd, som ifølge finansministeriet har begået ”vedvarende og alvorlige overtrædelser af menneskerettigheder samt censur”. Blandt embedsmændene er den 68-årige Choe Ryong-hae, som er en betroet medarbejder for Kim Jong-un.