Israel roser dansk udenrigspolitik

EU accepterede sanktioner mod Iran på grund af planlagte attentater i Danmark og Frankrig.

Arkivfoto: Danmarks udenrigsminister, Anders Samuelsen, besøgte Israels premierminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem i maj 2017.
Et tip fra den israelske efterretningsorganisation Mossad førte senere til afsløring af terrorplaner i Frankrig og Danmark, før de kom til udførelse.

Danmark får ros af generaldirektør Yuval Rotem fra det israelske udenrigsministerium for vedtagelsen om EU-sanktioner mod Iran.

EU gik tirsdag den 8. januar ind for sanktionerne, fordi Iran har forsøgt at likvidere folk i Frankrig og i Danmark, henholdsvis i juni og oktober 2018. Begge angrebene blev standset, takket være oplysninger fra den israelske efterretningsorganisation Mossad.

– Jeg roser det danske lederskab for at gennemføre nye EU-sanktioner mod Iran. Den slags tiltag fremmer et tryggere Europa og en tryggere verden fra Teherans terrorspredende regime, skrev generaldirektør i det israelske udenrigsministerium, Yuval Rotem, på Twitter.

Rotem skrev videre, at de nye sanktioner sender et klart budskab om, at iransk terrorisme ikke mere vil blive tolereret.

Sagen blev omtalt i Jerusalem Post torsdag den 10. januar.

Tydelig dansk reaktion

I en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet i København den 8. januar hedder det, at udenrigsminister Anders Samuelsen sammen med kolleger fra de øvrige EU lande, har besluttet at optage Direktoratet for Intern Sikkerhed i Irans Efterretnings- og Sikkerhedsministerium på EU’s terrorliste. Samtidig optages to personer fra Direktoratet på terrorlisten, herunder chefen for Direktoratet, Saeid Hashemi Moghadam.

Beslutningen kommer som konsekvens af afværgede terrorplaner i Frankrig og ulovlig iransk efterretningsaktivitet i Danmark og Europa. I en opfølgning på PET’s blotlægning af en iransk efterretningstjenestes attentatplaner i Danmark, gjorde udenrigsministeren det klart, at Danmark ville sætte sig i spidsen for bestræbelserne på at få EU til at vedtage sanktioner imod Iran relateret til de ulovlige efterretningsaktiviteter.

– Det er en kæmpe sejr, at vi i dag er blevet enige om at terrorliste det iranske Direktorat for Intern Sikkerhed. Ingen andre landes efterretningstjenester er på terrorlisten. Så det er et meget tydeligt signal, vi sender til Iran i dag. Den adfærd, de har lagt for dagen med attentater og attentatforsøg i Europa, er fuldkommen uacceptabel. Det vil vi ikke finde os i. Det skal have konsekvenser, siger udenrigsminister Anders Samuelsen i pressemeddelelsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det var ikke givet på forhånd, at vi ville nå i mål med det her. I foråret 2018 pressede vi på for nye sanktioner mod Iran, men det var ikke muligt at blive enige. Men den danske sag skabte et nyt momentum. Det er det, der kulminerer i dag. Og jeg er selvfølgelig ekstra glad på grund af den centrale rolle, Danmark har spillet i at samle EU om en skarp reaktion. Det er et vigtigt skridt mod at føre en resolut udenrigspolitik, siger Anders Samuelsen.

Det er en kæmpe sejr, at vi i dag er blevet enige om at terrorliste det iranske Direktorat for Intern Sikkerhed. Ingen andre landes efterretningstjeneste er på terrorlisten. Så det er et meget tydeligt signal, vi sender Iran i dag, skrev Anders Samuelsen på Twitter.
Ros fra Netanyahu

Dette er ikke første gang, at dansk udenrigspolitik er blevet bemærket i Israel. Den 13. december 2018 holdt statsminister Benjamin Netanyahu sin årlige nytårstale i Jerusalem for udenlandske korrespondenter.

Her nævnte Netanyahu, at han i samtaler med Tysklands kansler Angela Merkel har påpeget, at Tyskland og EU støtter NGOer, som åbent opfordrer til boykot af Israel og anklager israelske soldater for krigsforbrydelser, selv om de har den højeste moralske standard af alle hærstyrker.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Desuden er der palæstinensiske organisationer, der maskerer sig som humanitære organisationer.

– En af dem, som jeg påpegede dette overfor, var leder i Danmark, sagde Netanyahu.

Dette skete, da udenrigsminister Anders Samuelsen mødte Netanyahu i Jerusalem den 17. maj 2017. Dengang handlede det om, at danske bistandskroner gik til kvindecenteret i Burqa.

Centeret er opkaldt efter Dalal Mughrabi, der var med til at dræbe 37 civile israelere i 1978. Anders Samulsen sørgede herefter for at stramme op på betingelserne for dansk bistand til NGO-er i de palæstinensiske selvstyreområder.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Netanyahu tog den danske beslutning op på regeringsmødet den 24. december 2017.

– Vi er blevet informeret om den danske regerings afgørelse om at stramme op på kriterierne for støtte til ”palæstinenske” NGO-er. Jeg har mødt den danske statsminister og snakket med ham på telefon og med den danske udenrigsminister og senere med europæiske udenrigsministre på mødet i Bruxelles, hvor også den danske var til stede.

Jeg krævede, at de alle standser støtten til organisationer, som støtter terrorisme og fremmer boykot af Israel.

Danmark har vedtaget at gå med til et sådant skridt. De er ikke de første og heller ikke de sidste. Vi vil fortsætte på denne linje, sagde Netanyahu ifølge pressemeddelelsen fra Udenrigsministeriet i Jerusalem i 2017.