Ung And fylder 70

Bodil Lanting

Vores alle sammens Anders And fylder 70 år. Men hvem er den uheldige hidsigprop, som hele tiden kaster sig ud i nye eventyr og kommer op på hesten igen, hver gang han falder?

Kloge folk fortæller os, at Walt Disneys verden i USA er præget af Mickey Mouse. Den lille, kvikke, lovlydige Mickey går åbenbart rent ind hos amerikanerne, mens vi danskere og andre vesteuropæere har lettere ved at identificere os med Anders.

Den amerikanske Donald Duck startede sin tilværelse i 1934 som biperson i tegnefilmen The Wise Litlle Hen. I 1949 udkom det første danske ugeblad ved navn ”Anders And og Co.”, hvor tegneren Carl Barks efterhånden præsenterede persongalleriet i Andeby. Men da var ænderne allerede kendt fra film, og Disney-staben lod dem forholde sig til de skiftende verdenshistoriske begivenheder. Under 2. verdenskrig kom Anders And fx i militærtjeneste, blandt andet i filmen ”Der Fuehrers Face” fra 1943, hvor han drømmer om at leve i diktaturstaten ”Nutziland”.

Familiemæssigt er forholdene lidt atypiske i Andeby. Efterhånden fik Anders And i tegneserier og film ansvaret for nevøerne Rip, Rap og Rup, og persongalleriet blev udvidet med blandt andet kæresten Andersine And og rivalen, den heldige Højben.

Man kan spørge sig, hvorfor Disney ikke har traditionelle familier som omdrejningspunkt. Men i rollen som ungkarl kan figuren Anders naturligvis komme ud for stadig nye udfordringer i forholdet til kæresten og den irriterende rival. Og der er masser af muligheder for at identificere sig med Anders, både når han kæmper for Andersines gunst, prøver at imponere og styre de kvikke nevøer – og når han igen-igen forsøger at slå sin rige onkel for penge uden at skulle arbejde og bøje alt for mange fjer under forsøget.

I forsøget på at følge med tiden har Disney lavet film med etniske skikkelser som fx Pocahontas (1995) og en sort heltinde i Prinsessen og Frøen fra 2009. Normalt opfattes Disneys produkter som børnevenlige, men den animerede klassiker Skønheden og Udyret fra 2017 har et politisk korrekt såkaldt ”homo-øjeblik”, som førte til udskydelse af premieren i Malaysia og fik Rusland til at sætte aldersgrænsen ved 16 år.

Der er generelt masser af god underholdning i Andeby og i hele Disneys univers. Jesus advarede om, at man ikke kan tjene både Gud og pengeguden (Mammon) – og forkyndere kan i figuren Onkel Joakim finde mange gode eksempler på, hvorfor man netop ikke skal dyrke pengene.

Hvis man kan se igennem tidsåndens indflydelse i den gamle ande-serie, er der stadig masser af god underholdning at hente.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”…vurder det hele. Hold fast ved det, som er godt, og hold jer fra alt, hvad der er ondt,” som Paulus udtrykte det.