Stærk abortdokumentar i biografernes Top Fem

Hollywoods eksperter undrer sig over den store succes, som ’Unplanned’ har i biograferne.

Filmen ”Unplanned” fortæller om kliniklederen Abby Johnson fra Planned Parenthood, som efter at have overværet et abortindgreb måtte opgive sin stilling og gå ind i kampen mod provokeret abort.

Den kristne film ’Unplanned’om klinikleder Abby Johnsons vej fra pro-choice til pro-life, lå i biografernes top fem sidste weekend, selv om den havde flere odds imod sig.

Dokumentaren om Abby Johnson og hvad abort egentlig er, har gjort alle negative forventinger til skamme. Filmen har den første weekend indtjent over dobbelt så meget som forventet – til trods for at den har en R-rate, dvs. børn kun må se den sammen med voksne. Samtidig har mange TV-stationer nægtet at annoncere for filmen, og den er ydermere kun blevet vist i et begrænset antal biografer.

’Unplanned’ blev kun vist i 1.029 biografer. Til sammenligning kan nævnes, at de øvrige top fem film blev vist i mindst 2.845 biografer, med ’Dumbo’ på førstepladsen i 4.529 biografer.

Den nu 38-årige Abby Johnson trak sig fra sin lederstilling i Planned Parenthood i 2009. Hendes bog med titlen Unplanned udkom i 2010.
Ryster abortklinikker

Virkelighedens Abby Johnson blev gravid som studerende, og hendes kæreste havde ikke råd til at betale for aborten. Senere gifter hun sig med kæresten, men vil skilles, da hun opdager, at han har været hende utro. Før skilsmissen går igennem, viser det sig dog, at hun allerede er gravid igen – og hun får udleveret en abortpille, hvorefter hun må gennemleve frygten, smerterne og sorgen helt alene derhjemme.

Dokumentaren ryster abortklinikkerne, hvor Abby Johnson tidligere havde en lederstilling. Her afsløres ondskaben, men der er også fokus på håb, skriver flere kristne anmeldere.

“Vi er utrolig glade for denne films succes,” siger direktør af PureFlix, Michael Scott. “Det at bringe Abby Johnsons historie ud til seerne og det, at de tropper op i så stort tal, viser, hvor vigtigt emnet abort er for vort land.

Vi håber, at folk på begge sider af pro-choice vs. pro-life debatten vil se Unplanned og begynde at få en produktiv dialog. Denne film kan være den gnist, der bringer flere hjerter og sind til at forstå værdien af liv.”

”Det er den største aborthistorie nogensinde,” siger Ashley Bratcher, som spiller den unge Abby Johnson i Unplanned. Ashley Bratchers eget liv kunne have endt før tiden, da hendes mor som 19-årig allerede befandt sig på en abortklinik, før hun fortrød den planlagte abort.
Græd ukontrolleret

– Jeg så filmen alene, og jeg græd og hulkede så meget, at min kone blev helt forskrækket. Hun troede, at en af vore nærmeste var død, fortæller Dr. Michael Brown fra The Christian Post.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Til sidst hulkede jeg bare: ’Den film!’, før jeg kunne forklare mere, tilføjer Michael Brown, der understreger, at han er mangeårig abortmodstander. Dokumentaren gjorde bare virkeligheden tydelig for ham som aldrig før.

Da Michael Brown fortalte et hold elever om filmen, spurgte en af dem, om de ikke skulle stoppe og bede. ”Og så bad vi i det meste af de næste 2-3 timer for de ufødte med megen gråd,” fortæller Dr. Brown.

Han understreger, at man ikke skal være bange for at se filmen sammen med sine børn. Hvis de er gamle nok til at tale med om, hvad abort er, er de gamle nok til at se den, fastslår han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Så længe Gud holder verden i sin hånd, ved jeg, at der ikke er noget, som er uplanlagt, synger den kristne sanger Matthew West i titelsangen til ’Unplanned’.
Øjenåbner for mænd

Filmen fik også Brandon Showalter fra CP til at græde. Han mener, at den vil vise mange mænd, at de har svigtet kvinder midt i deres sværeste timer og største smerte. ”Vi må angre som nation,” mener Brandon Showalter.

’Unplanned’ viser også en af de mere problematiske sider af abortkampen, hvor mænd med bibler i hænderne råber skældsord efter skræmte kvinder uden for abortklinikkerne. Samtidig er der fædre, som bringer døtre til klinikkerne for at få en abort, selv om døtrene ikke er overbeviste om, at det er det rigtige valg.

Mændene har svigtet, konkluderer Brandon Showalter og opfordrer folk til at se filmen sammen med deres venner. ”Gå ikke glip af denne film. Men medbring et par æsker lommetørklæder,” slutter han.