Kristne i Nigeria er ofre for folkemord

– Vi må alle gøre noget ved forfølgelserne, siger advokat Ann Buwalda. Foto: Jubilee Campaign

En international NGO argumenterer for, at Fulani-militsers massakrer mod kristne opfylder kriterierne for folkemord. NGO’en The Jubilee Campaign har nu overdraget dokumentationen fra Nigeria til Den Internationale Straffedomstol i Haag.

The Jubilee Campaign overgav i forrige uge rapporten “Nigeria: The Genocide is Loading” til ICC i Haag, skriver The Christian Post.

Rapporten dokumenterer en stadig forværring og øget hyppighed af voldelige angreb mod kristne bønder i Nigeria. Fulani-militser har angrebet mindst 52 gange i løbet af det første halvår af 2019.

“Næsten hver eneste dag vågner jeg op til den samme slags sms’er fra partnere i Nigeria, som det jeg fik nu til morgen: ‘Hyrder har knivdræbt en 49-årig landmand i Ogan,’” fortæller menneskeretsadvokat og leder af Jubilee Campaign Ann Buwalda under en debat i Washington, D.C.

”Jeg kender ikke denne 49-årige landmand. Men jeg græd, da læste det. Samvittigheden hos os alle verden over må græde, over det. Hvis man hver dag står op til dette, bliver man klar over, at det er op til os at gøre noget ved det,” siger Ann Buwalda.

Ikke en strid om græsnings-land

Nigerias regering og andre har nedtonet problemet med angrebene på de kristne ved at betegne det som en flere årtier gammel konflikt om græsningsland mellem fulani-hyrder og fastboende bønder. Men det afvises i rapporten fra Jubilee Campaign.

De ekstremistiske fulanier angriber stadig oftere og mere voldeligt. Disse angreb rammer systematisk både civile borgere i de kristne landsbyer – og deres kirker. Mange kristne lokalsamfund i Nigerias ”Mellembælte” er flygtet fra deres hjem på grund af angrebene.

“Hvorfor er der 180.000 [internt fordrevne] i Benue State? Hvorfor er der næsten 1 million internt fordrevne fra det nordøstlige Nigeria? Det skyldes ikke bare Boko Haram. Det er også fulani-hyrder og militante, som står bag disse angreb,” fastslår Ann Buwalda.


Artiklen fortsætter efter annoncen:World Watch Monitor har dokumenteret, at omkring 4.194 kristne blev dræbt og 2.957 kvæstet i Nigeria mellem 2014 og 2016. Samtidig er 30 kirker og over 195.576 af de kristnes huse blevet ødelagt.

Kriterier for folkemord

Folkemord defineres ud fra kriterier som fx at ”dræbe medlemmer af en gruppe”, ”forårsage alvorlig fysisk eller psykisk skade på medlemmer af en gruppe” og ”forsætligt at skade en gruppes livsbetingelser”.

Ann Buwalda og The Jubilee Campaign opfordrer nu andre organisationer til at sende data og forskning om Nigerias kristne til ICC.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Nigeria har allerede været i søgelyset i næsten 10 år. I løbet af den tid har andre organsiationer præsenteret rapporter, og jeg mener, det er afgørende, at hver eneste organisation nu kommer frem med deres dokumentation for overgreb mod de kristne i Nigeria, understreger Ann Buwalda.

Landets tidligere præsident, Olusegun Obasanjo, sendte i forrige uge et åbent brev til præsident Muhammadu Buhari med opfordring til at skabe et åbent forum til bekæmpelse af uroen i Nigeria, skriver CP.