Skandinavere mødtes på Nyt Livs bibel-lejr

Nyt Liv – Forbund for evangelisation i Danmark samlede i uge 29 3-400 danskere, svenskere og nordmænd i alle aldre til bibel-lejr på Djurslands Efterskole. Foto: Ditte Olsen

Af Ditte Olsen

På Jyllands næse ligger Djurslands Efterskole, som i uge 29 var rammen om Nyt Livs bibellejr.

Børnefamilier, enlige unge og ældre ægtepar fra Danmark, Sverige og Norge har boet på skolens værelser eller i campingvogne og telte på skolens område for at kombinere ferien med at høre om Jesus.

Minimalistisk program

Programmet er minimalistisk: Bedemøde for voksne og undervisning for børn og unge om formiddagen og forkyndende møde for alle om aftenen. Kun hver anden dag er der foredrag om eftermiddagen, så der er god tid til at tage på udflugt.

En svensk kvinde fortæller, at det netop er dette koncept, der tiltrækker hendes familie. De har ikke fundet noget tilsvarende i Sverige, som samtidig også tilbyder den Jesusfokuserede forkyndelse, som hun synes, hun finder her.

”Mange i vores familie og lokalsamfund har været elever på Luthersk Missions Højskole. Det er den samme forkyndelse, vi får på Nyt Livs bibellejr, og derfor kommer vi igen år efter år,” siger hun.

Fuldt booket til 2020

Af de omkring 300 deltagere, er også mange danske gengangere. Nyt Liv er helt holdt op med at annoncere de senere år, for værelser til næste års lejr er stort set booket, når tilmeldingen åbner midt på ugen.

Martin Thise Holm, som har været formand for Nyt Liv siden 2016, fortæller, at da han og familien var på bibellejr første gang i 2007, var de i alt 40 deltagere. Siden er antallet øget år for år, men nu ligger det nogenlunde stabilt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Men 3-400 er også, hvad vi har kapacitet til. Heldigvis for os fik efterskolen i 2014 bygget en ny mødesal, og vi har løbende inddraget flere plateauer på marken til camping, så rammerne kan ikke udvides meget mere nu,” siger han.

Minimal sang og musik

Aftenmødernes forkyndelse er bibellejrens omdrejningspunkt. Indslag, sang og musik bliver derfor også afviklet minimalistisk. Fællessangen akkompagneres af klaver og et par trompeter.

Nogle aftner synger børnene eller en mindre gruppe af deltagerne et par salmer for forsamlingen inden prædikenen. Det store antal svenske deltagere satte deres aftryk, da teengruppen sang: En sang på dansk og en på svensk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fællessangen synges efter to fysiske sangbøger: Hjemlandstoner fra 1989 og sanghæftet: Lovsangstoner, som er uden årstal, men ifølge gengangerne må være fra engang i 70’erne. Nyt Liv har afviklet bibellejre lige siden bevægelsens start i 1974 og har sunget fra det samme hæfte lige siden.

”Vi prioriterer ikke at bruge resurserne på sang og musik, vi er bare glade for at kunne synge nogle fællessange sammen. Men vi har faktisk arbejdet på en ny sangbog de sidste fire år,” afslører Martin Thise Holm.

Den nye sangbog vil rumme cirka 500 sange og salmer. Håbet er, at den bliver klar til bibellejr 2020.

Maximalt fællesskab

På Nyt Livs bibellejr er der mulighed for at tilkøbe fællesspisning, og der er god tid til måltiderne. Et ældre genganger-ægtepar sætter sig konsekvent ved forskellige borde ved hvert måltid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Så har jeg jo mulighed for at lære nye at kende,” siger konen.

”Vi har også i flere år fyldt bilen med fremmede unge og kørt på udflugt. Når de kommer her med toget og helt alene, kan det jo være svært at komme afsted på udflugt,” mener hun.

Martin Thise Holm fortæller, at arrangørerne prioriterer at ”connecte børn og unge,” som han udtrykker det. Derfor er der børne-, junior- og teen-møder, bålaftner og terrænløb. Men det voksne fællesskab, tror han, kommer sig primært af bedemøderne. Hver formiddag deltager cirka 100 i en times fælles bøn.

”Ved bedemøderne kan man mærke, hvad hjerterne brænder for. Man får indblik i de andre kristnes nød. Det skaber samhørighed, også selvom man ikke kender hinanden på forhånd,” mener han og tilføjer:

”Da vi selv kom her første gang, blev vi taget rigtig godt imod. Det smitter. Det tror jeg også, er en medvirkende årsag til, at folk hurtigt bliver en del af fællesskabet; gengangerne er opmærksomme på at give nye samme varme velkomst, som de selv har fået.”