25 år med Fangekoret

Louise Adrian begyndte for 25 år siden som fængselsorganist. Det førte til et meningsfyldt arbejde blandt indsatte.

– Gud alene skal have æren for, at indsatte nu i 12 år har kunnet turnere i Danmark med budskabet om kærlighed og tilgivelse.

Det sagde korleder Louise Adrian i 2017 om Fangekoret, da man kunne byde velkommen til koncert nr. 500 med det berømte kor. Allerede i 2005 begyndte Louise og Fangekoret nemlig at holde koncerter uden for Vridsløselille Statsfængsels mure.

Siden Louise Adrian i 1994 blev ansat i kriminsalforsorgen som fængselsorganist, har hun mødt mange kriminelle, der afsonede lange straffe for vold, drab og narkokriminalitet. Men hun havde fra starten en opfattelse af, at der var mange muligheder i arbejdet med de indsatte. Det fik hende til at starte et kirkekor – ”Fangekoret”.

Arbejdet har budt på barske oplevelser, men det har været utrolig meningsfuldt at kunne møde de indsatte med noget, der ellers er en mangelvare i fængslerne, fortæller Louise Adrian til Kristeligt Dagblad. De indsatte har ofte brug for at tale om fx. tro, tilgivelse, skyld og skam – og for at udtrykke deres stærke tro på Gud gennem sang og musik.

Fællesskabsprisen 2018

I årenes løb har Louise og Fangekoret modtaget flere priser, blandt andet Fællesskabsprisen 2018. Prisen blev overrakt af Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, Danmarks nuværende statsminister.

– Vi uddeler fællesskabsprisen for at hylde og takke de mennesker, der gør en forskel for andre. Danmark bygger på fællesskabet, men fællesskabet kommer ikke af sig selv. Det kommer af, at vi gør noget ekstra for hinanden. Ikke for vores egen skyld eller for at vinde priser. Netop derfor fortjener vinderne en pris, sagde Mette Frederiksen ifølge TV2 Lorry sidste sommer.

Ingen fanger flygter

Louise Adrian og Fangekoret har spillet og sunget i mange danske kirker og ved arrangementer som kirkedage og bibelcampings. Det giver både de indsatte og publikum en unik oplevelse.

Teksterne i korets sange er skrevet af de indsatte selv og handler typisk om hverdagen i fængslet, fejltrin og refleksioner over deres liv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Siden 2005 har koret holdt 678 koncerter. Men ikke en eneste gang har nogen af de indsatte forsøgt at stikke af. Der har heller aldrig været voldelige episoder i forbindelse med de indsattes ophold uden for murene, skriver Kristeligt Dagblad.

Jubilæumskoncert

I anledning af Louise Adrians 25 år i Kriminalforsorgen holder Fangekoret koncert i Eliaskirken på Vesterbros Torv tirsdag den 20. august.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Efter koncerten er der efterfølgende snak og snack, oplyser organisationen Café Exit, der ligesom Louise Adrian er optaget af at hjælpe indsatte og tidligere indsatte til et nyt liv uden kriminalitet.

Louise er gift med fængselspræst Erik Adrian, og de har fem børn.