Debat om ægteskab og tro på Kanal 1

Debatten mellem (til venstre) sognepræst i Stefanskirken på Nørrebro Thomas Høg Nørager og Henrik Højlund (daværende sognepræst i Kingoskirken på Nørrebro) samt (uden for billedet) Peder Holk Svendsen (forperson, LGBT Danmark) blev optaget under Pride-ugen i 2018.
Programmet, som først blev udgivet i januar 2019, kan nu ses
på Kanal 1, som er en lokal tv-kanal i København.

I forbindelse med den netop afsluttede pride-uge i København kan man nu på Kanal 1 se en debat fra sidste år, hvor to københavnske sognepræster debatterer rummelighed, velsignelse og tro.

Sognepræst Thomas Høg Nørager fra Stefanskirken er dybt uenig med sin daværende nabopræst Henrik Højlund fra Kingos Kirke. Både Peder Holk Svendsen fra LGBT Danmark og publikum stiller spørgsmål til præsterne om ægteskab, tro, dogmer, velsignelse og retten til at afvise vielse af samkønnede.

Thomas Høg Nørager går ikke ind for faste dogmer og mener, at kirkens opgave er at velsigne alle, der beder om det.

Til trods for de meget modsatrettede synspunkter foregår debatten i en god tone. Der er dog ikke tid til særligt uddybende svar, fx. da Peder Holk Svendsen spørger, hvorfor det er så vigtigt med ægteskabet, når det ikke er et sakramente i den lutherske kirke.

– Ægteskabet mellem mand og kvinde er ikke et sakramente, men det er Guds ordning, fastslår Henrik Højlund. Han minder om, at Jesus ikke gav tilladelse til at stene kvinden, der var grebet i utroskab. Derimod sagde han til hende: ”Heller ikke jeg fordømmer dig. Gå bort og synd fra nu af ikke mere.”

– Guds tjenere i Guds kirke må være bundet af Guds love, fastslår Henrik Højlund, som nu er blevet præst i Aarhus Bykirke.