Ny FN-dag skal minde om ofre for trosbaseret vold

Generalsekretær i Stefanusalliansen, Ed Brown, er glad for den nye FN-dag. Her er han på besøg i Karakosh i Irak, hvor terrorbevægelsen IS tvang kristne på flugt og efterlod byen i ruiner i 2014. Foto: Stefanusalliansen

FN vil gøre den 22. august til en international mindedag for mennesker, der bliver udsat for voldelige angreb på grund af deres tro.

Det besluttede FNs generalforsamling sidst i maj i år. FNs generalforsamling beder derfor alle sine medlemslande, FN og andre internationale organisationer, civilsamfundet og private aktører om at markere den nye mindedag.

Glædeligt

– Dette er en begivenhed, og vi er glade for, at mindedagen kommer. Vi håber, dette kan være med til at bekæmpe alle former for hadkriminalitet og vold rettet mod mennesker på grund af tro eller religion, siger Ed Brown, generalsekretær i Stefanusalliansen, i en pressemeddelelse.

Resolutionen understreger trosfriheden, ytringsfriheden, forsamlingsfriheden og organisationsfriheden og disse rettigheders rolle i kampen mod intolerance og diskriminering baseret på tro eller livssyn. Den kommer efter de sidste års kraftige stigning i voldelige angreb mod religiøse samfund og minoriteter.

– Hvis alle FNs medlemslande tager denne resolution alvorligt, vil mindedagen få stor betydning for sårbare grupper i mange lande, siger Ed Brown.

Kan føre til massedrab

Resolutionen beklager stærkt ”alle voldshandlinger mod personer på grundlag af deres religion eller tro, samt handlinger rettet mod deres hjem, virksomheder, ejendomme, skoler, kulturelle centre eller steder for tilbedelse, samt alle angreb på religiøse steder og mod helligdomme, angreb, som er i strid med folkeretten”.

– Had mod religiøse grupper kan føre til massedrab på uskyldige mennesker, advarede Polens udenrigsminister, Jacek Czaputowicz, da han fremlagde resolutionsteksten.

Den nye mindedag blev enstemmigt vedtaget og er den første FN-vedtagne dag, der skal sætte internationalt søgelys på trosfrihed og mindes ofrene for forfølgelse på grund af tro eller livssyn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:FN mindedage

FN har året rundt en række mindedage for sundhedsrelaterede anliggender som fx. AIDS, KOL, tuberkulose og mental sundhed.

Der er også dage for klimaproblemer, retten til skolegang, menneskeretttigheder af forskellig art samt en Holocaust-mindedag og en mindedag for ofrene for slaveri.

FN har desuden afsat en række uger, der skal sætte fokus på fx. vejsikkerhed, vaccinationer, racediskrimination og amning.


Artiklen fortsætter efter annoncen: