KLF: Substansen i nyt trosstof på DR2 afhænger af værten

Under TV-gudstjenesten i dag får Anders Laugesen besøg af skuespillerinden Bodil Jørgensen. Foto: Lars Møller Hansen, DR

Fra idag den 1. marts klokken 14 kan seerne opleve en ny og længere tv-gudstjeneste på DR2. Programmet hedder nu ’Med Laugesen i kirke’ og sendetiden udvides med et kvarter.

Ændringerne i trosstoffet fortsætter. Fra årsskiftet afløste ‘Tal til mig’ med Iben Maria Zeuthen ‘De højere magter’ med Anders Laugesen og Paula Larrain, og alle trosprogrammerne blev samlet på P1 søndag formiddag. En oase var i fare for at blive et fatamorgana, lød advarslen dengang fra KLF, Kirke & Medier.

Laugesen bliver vært

Tv-gudstjenesten vil fremover have Anders Laugesen som gennemgående vært. Hver søndag får Laugesen en gæst med i kirke.

– Jeg glæder mig til at gå til gudstjeneste i selskab med en ny gæst hver søndag og besøge forskellige kirker og præster rundt om i Danmark. Vi skal sammen tale os ind på de emner, vi møder i gudstjenesten.

Gæsternes personlige overvejelser om tro, kristendom og eksistens – altså emner, der vedrører os alle – vil være med til at sætte rammen for søndagens gudstjeneste, siger Anders Laugesen.

Nye gæster hver søndag

Idag vil Anders Laugesen have skuespiller Bodil Jørgensen med i kirke. Derefter følger manuskriptforfatter og tv-kok Adam Price, skuespiller Annmari Max Hansen og skuespiller Lars Mikkelsen.

– Jeg håber, at fornyelsen af TV-gudstjenesten vil tiltrække kerneseere, men også gøre de seere, der ikke har et klart defineret forhold til tro, nysgerrige, siger Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR. Han oplyser, at der kommer flere nye initiativer på tv.

– Trosstoffet er et centralt område for DR. Jeg er optaget af, at vi skal gøre trosstoffet både levende og relevant. Så det på den ene side løfter formidlingen af den kristne kulturarv og samtidig afspejler den tid, vi er i lige nu, tilføjer Henrik Bo Nielsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Udvandes trosstoffet?

Den nye tv-gudstjeneste er et spændende initiativ, mener Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF, Kirke & Medier. Han glæder sig især over valget af Anders Laugesen som formidler, men peger samtidig på et par udfordringer.

– Med Anders Laugesen har DR sat deres bedste medarbejder indenfor trosstoffet til at være vært. Men det er vigtigt, at han får lov til at tage ejerskab over programmet og forme det.

Det er afgørende, om gæsten rent faktisk kan berige tv-gudstjenesten. Derfor undrer vi os over, at Adam Price er med. Han har med dramaserien “Herrens veje” tydeligt gjort sig mange tanker om tro og kirke, men han er samtidig erklæret ateist eller agnostiker. På hvilken måde kan han berige tv-gudstjenesten?


Artiklen fortsætter efter annoncen:Valget af gæster minder lidt om de gæster, der er i trosprogrammet ‘Tal til mig’. Det er ikke nødvendigvis gæster, der har gjort sig de store tanker om kristentro.

– Vi oplever en tendens til, at DR udvander trosstoffet i disse år under dække af, at det er en fornyelse. Eksistentialisme og kristendom er kun indirekte beslægtede. Og dermed svigter DR sin grundlæggende forpligtelse, vurdererer generalsekretæren.

Den nye tv-gudstjeneste har en overkvalificeret vært og en meget rodet sammensætning af gæster, mener Mikael A. Laursen.

– Vi er bekymret for substansen. Kan gæst og vært berige gudstjenesten, eller er det blot en måde at popularisere gudstjenesten, som den egentlig ikke har brug for? spørger Mikael Arendt Laursen.


Artiklen fortsætter efter annoncen: