’Kristendommen gør verden til et bedre sted’

John Rhys-Davies spiller Gimli i Ringenes Herre, lægger stemme til ”Evangelist” i ”Pilgrimsvandringen” og spiller Irlands apostel i filmen ”I am Patrick”.

– Verden har ”den største taknemlighedsgæld” i forhold til kristendommen, fordi troen gør verden til et bedre sted.

Det fastslår skuespilleren John Rhys-Davies, der betegner sig selv som både rationalist og skeptiker. Rhys-Davies er kendt for sin rolle som dværgen Gimli i Ringenes Herre.

Skuespillerens udtalelse faldt på den røde løber under den 28. årlige Movieguide Awards-uddeling i Hollywood sidst i januar.

Movieguide Awards fejrer tros- og familievenligt indhold i film og tv-serier, og Rhys-Davies var aktuel for sin rolle i animationsfilmen Pilgrim’s Progress (Pilgrimsvandringen). I denne film lægger skuespilleren røst til karakteren Evangelist.

Skeptiker forsvarer troen

”Jeg ser mig selv som en rationalist og skeptiker, og alligevel oplever jeg hele tiden, at jeg forsvarer kristne og kristendommen,” udtalte Rhys-Davies i et interview med The Christian Post.

“Jeg synes, det er fantastisk. Vi har tendens til at glemme, at den kristne civilisation har gjort verden til et bedre sted, end den nogensinde var før. For eksempel ophævelsen af slaveriet var en af de store glorværdige begivenheder. Og det, at der stadig findes slaveri, gør mig virkelig vred,” tilføjede han.

Film om Irlands apostel

Den walisiske skuespiller har titelollen i filmen ”I Am Patrick”, som har premiere på Skt. Patricks Dag den 17. marts. Filmen er en dokumentar om missionæren Patrick, som bragte evangeliet til Irland i det femte århundrede.

Virkelighedens Sankt Patrick var ikke altid troende. Men han endte med at blive omvendt, hvorefter han viede sit liv til at forkynde evangeliet med ”ildhu, glæde og kærlighed”, udtalte Lisa M. Hendey, som er forfatter til børnebogen ”The Secret of the Shamrock”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Om den nye film siger Lisa M. Hendey: “Filmen fortæller hans historie med sandhed, ærlighed og skønhed.”

Filmanmelder Sister Helena Raphael Burns skriver om fremstillingen af den bemærkelsesværdige forvandling, som hovedpersonen gennemgik:

“Det stærke budskab, som man tager med sig, er de næsten utrolige vanskeligheder, Patrick kom ud for, samt hans forvandling fra kulturkristen til en nær ven af Gud midt under ekstreme afsavn. Der er meget, vi kan lære med hensyn til hans dybe bønsliv og nidkærhed for sjæle!”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Kristendom og demokrati

Under sin tale i Hollywood kom John Rhys-Davies ind på kristendommens tidligste historie og fremkomsten af demokratiet.

“Alle de ting, vi værdsætter, retten til ytringsfrihed og retten til individuel samvittighed, udviklede sig i første og andet århundrede i den romerske kristendom, hvor den enkelte kristne sagde: ’Jeg har ret til at tro det, jeg tror, og ikke det, kejseren fortæller mig”. Derfra udvikledes hele vores ide om demokrati og lighed.

– Vi skylder kristendommen den største tak, en generation kan give. At nedgøre den eller afvise den som irrelevant, mener jeg, er et affaldsprodukt fra ret så uoplyste hjerner,” sluttede skuespilleren.