Promissio henter unge hjem fra Etiopien

Efter at have rådspurgt Udenrigministeriet har missionsselskabet Promissio valgt at hente 15 danske unge hjem fra Etiopien. Det drejer sig om elever på bibelskolen Global Discipleship Training (GDT) og Christian Culture Travellers (CCT) foruden netværkskoordinator Tuja Berg, som har været på besøg.

– De unge var nede med flaget, da de hørte, at de skal hjem fem uger før tiden. Men de fik et par dage til at sige farvel i kirken, og nu er vi så på resort ved Langanosøen, mens vi venter på flybilletter hjem.

Det fortæller Promissios udsendte Bjarne Carlsen på telefon fra feriestedet mandag. Han nåede lige at flyve fra hovedstaden til byen Robe, hvor hustruen Lotte og eleverne befandt sig, før han og Lotte begyndte at køre de unge i retning af Addis Abeba og et fly med kurs mod Danmark.

Corona i Etiopien

– Indtil videre har vi kun hørt om fire smittede her. Corona-virusset kom til Etiopien med en japaner. Nu begynder tingene så at lukke ned her, blandt andet den internationale skole Bingham Academy og kirkens sprogskole, fortæller Bjarne Carlsen.

Lotte og Bjarne er missionærer i Mekane Yesus-kirken i Etiopien. De bor i Bale Robe, hvor Lotte er leder af Global Discipleship Training og Bjarne underviser på Madda Walabu Universitet.

Ny slags hilsen

Etiopierne er vant til at hilse både længe og grundigt med tæt kropskontakt. Men nu har Bjarne efter et besøg i Danmark introduceret dem til en ny type hilsen med hånden på brystet og helst flere meters afstand.

– Jeg fortæller, at det er den nye ”corona-hilsen”. Men folk glemmer det jo igen – ligesom danskerne gør det.

Det er endnu uvist, hvad eleverne skal, når de kommer til Danmark.

– De er muligvis lige så sikre mod corona her som i Danmark, vurderer Bjarne Carlsen.
Men Promissio følger vejledningen fra udenrigsministeriet. Dermed forkortes opholdet for eleverne på Global Discipleship Training med fem uger. I denne tid skulle de have haft besøg af to gæstetalere fra Danmark og have været i praktik.

– Heldigvis har de allerede været med i tjenestegrupper i kirken, dels i søndagsskolen, dels i evangelisation, slutter Bjarne Carlsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Missionærerne bliver

Promissios voksne, fastboende missionærer skal blive i Etiopien. Ud over Lotte og Bjarne Carlsen drejer det sig om et ægtepar i Addis Abeba.

I Monrovia, Liberia, har Promissio Elizabeth Poulsen. Alle missionærerne har det godt og sikkert hvor de er, lyder vurderingen fra Promissio.

Frede Ruby Østergaard

Missionsselskabet må tænke nyt

– Etiopian Airlines flyver stadig, så de 15 unge kan komme hjem torsdag fra Addis til Stockholm og derfra til København. Men missionærerne foretrækker at blive der, hvor de er.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det forklarede Promissios generalsekretær Frede Ruby Østergaard onsdag til Udfordringen. Han løftede samtidig lidt af sløret for de overvejelser, bestyrelsen har haft de seneste uger.

Til Danmark og hvad så?

Hvad skal GDT’erne nu?

– Missionsselskabets GDT-linje er en højskole, og vi skal derfor ligesom andre skoler sende eleverne hjem.

Vi havde lidt diskussion frem og tilbage med myndighederne om, hvorvidt eleverne var turister eller fastboende eller noget midt imellem. Så vi fik ikke direkte besked om, at de skulle komme hjem i første omgang. Det er så sket nu. Og vi overvejer nu muligheden for, at de kan få hjemmeundervisning online med de planlagte lærere Bodil Skjøtt og Andreas Knudsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Så tænker vi også, at de skal prøve at følge de daglige rutiner fx med at holde andagt på samme tid. Det kan de godt gennemføre hjemmefra, når de nu ikke kan være på samme sted, siger Frede Ruby.

Årsmødet den 4. april

Onsdag den 18. marts klokken 10 trådte nye restriktioner i kraft for at begrænse corona-smitten. Herefter må man ikke mødes mere end ti personer frem til den 30. marts. Det giver problemer for organisationer, som har planlagt årsmøder i foråret.

Er årsmødet aflyst?

– Nej. Vi venter. Datoen ligger jo også efter den dato, statsministeren har nævnt. Men i begyndelsen af næste uge skal vi træffe en afgørelse. Vi kender til andre organisationer, som har aflyst deres årsmøde men har gennemført deres generalforsamling til tiden for at overholde vedtægterne.

Byggeprojekt i Etiopien

– Lige nu er vi spændt på at se, hvordan det påvirker bundlinjen. Genbrugsbutikkerne holder jo lukket. Men vi har også brug for ekstra penge til byggeriet af Takkens Hus i Robe. Vi har også allerede købt billetter til de 17-18 byggevolontører, som skulle rejse derned i begyndelsen af maj. Vi må bede for situationen, slutter Frede Ruby Østergaard.

GDT og Takkens Hus

Global Discipleship Training er et samarbejde mellem Promissio og Børkop Højskole. Den danske del af kurset foregår på Børkop Højskole, mens Promissio varetager det 12-ugers ophold i Etiopien.

I byen Robe i Bale bygger Promission og Wabe Batu-synoden et nyt ressourcecenter ved navn Mana Galataa, dvs. Takkens Hus.