Radio-gudstjenester fortsætter

Det er godt, de bevares, men transmissionen af gudstjenester bør udvides til også at sendes på DR1-tv og P1-radio, mener KLF, Kirke & Medier.

Gudstjenester og morgenandagten fortsætter i radioen trods omfattende begrænsninger.

Både i folkekirken og i DR er der et stærkt ønske om at bevare gudstjenesten og morgenandagten i radioen, efter at gudstjenesterne i sognekirkerne stopper.

Ingen kirker kan i denne tid holde gudstjenester. Selvom nogle kirker alligevel vælger at gennemføre en gudstjeneste uden deltagere og sende den ud på nettet, er mange helt afskåret fra at være med til en gudstjeneste. Også i DRs sendeplan ser man store ændringer med aflyste programmer.

Alligevel bevares radiotransmissionen fra morgenandagten – mandag til lørdag på P2 og DR2 kl. 8.05 – og højmessen – søndag kl. 10.03 på P1.

Det bekræfter både Henrik Bo Nielsen, kulturdirektør i DR, og Anders Gadegaard, domprovst i Københavns Domkirke.

– Kirkegængere kan ikke forsamles i en fysisk kirke, men nu giver vi dem mulighed for at samles i en virtuel kirke, siger Henrik Bo Nielsen til KLF.

Initiativet til at undersøge, om transmission af morgenandagten kunne fortsætte, kom fra folkekirkens side, fortæller Anders Gadegaard:

– Morgenandagterne bliver endnu vigtigere, når man ikke kan komme i kirke lokalt. Det bliver et samlingssted, forklarer Anders Gadegaard om baggrunden for, at de tog kontakt til DR om en fortsættelse af transmissionen af morgenandagten.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Henrik Bo Nielsen understreger, at det ikke har været en enkel prioritering. Public service-forpligtelsen har vejet meget tungt:

– Oplysning af befolkningen er væsentligt. Når de store pressemøder ruller, er der en tendens til, at alt det, der ikke har med instruktioner her og nu at gøre, falder ud. Men der er også et hensyn at tage til en masse troende mennesker, som nu ikke har et andet sted at gå hen. Vi har en forpligtelse, når det gælder gudstjenesterne og morgenandagten, fastslår Henrik Bo Nielsen.

Domprovst Anders Gadegaard forklarer, at der nu venter ham og hans kollegaer en meget stor opgave, når det gælder morgenandagten og højmessen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Nu bliver morgenandagten og højmessen endnu vigtigere, når der ikke er andre steder, forkyndelsen kan lyde. Min opgave er at forkynde evangeliet og trøsten og modet i forhold til den frygt, der rammer mennesker. Det er ikke så meget smitten, der rammer os. Den rammer kun et fåtal, men frygten rammer os alle, siger Anders Gadegaard.

Mikael Arendt Laursen, som er generalsekretær i KLF, Kirke & Medier, takker DR og Københavns Domkirke for i fællesskab at sikre, at morgenandagten og gudstjenesten kan fortsætte i radioen:

– DR fortjener ros for at prioritere transmissionen af morgenandagten og højmessen på henholdsvis P2 og P1 i en tid med mange svære prioriteringer, mener Mikael Arendt Laursen.

Han mener dog, at tiden er den rigtige til at opprioritere gudstjenesten og morgenandagten yderligere. Morgenandagten skal sendes på både P1 og P2 – og tv-gudstjenesten skal sendes på både DR1 og DR2:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi vil på det kraftigste opfordre DR til at sikre, at flest muligt får mulighed for en kirkegang i denne ekstraordinære situation. I en tid med en krise som den aktuelle, er det vigtigt at give mennesker et åndeligt holdepunkt. Desuden må det forventes, at flere de kommende uger vil benytte sig af at se og høre gudstjenesterne i medierne, siger Mikael Arendt Laursen.

Morgenandagten sender hver mandag til lørdag på P2 og DR2 kl. 8.05. P1 transmitterer gudstjenesten fra Domkirken København hver søndag kl. 10.03. Endelig sender DR 2 en gudstjeneste fra skiftende kirker hver søndag kl. 14.00.