Frikirker: Lad os åbne kirkerne igen!

Den katolske kirke og FrikirkeNet har sammen udarbejdet en vejledning for genåbning af de lokale kirker.

Den katolske biskop Czeslaw Kozon, som netop har haft 25 års jubilæum, opfordrer sammen med kirkelederne fra FrikirkeNet til genåbning af de lokale kirker.

Obs! Artiklen er trykt før regeringens meddelelse torsdag om genåbning af kirkerne fra den 18. maj

– Mennesket lever ikke af brød alene. Vi har brug for at være sammen til gudstjenester igen for at finde håb, mening og trøst!

Det skriver den katolske biskop Czeslaw Kozon og flere frikirkeledere med Tonny Jacobsen i spidsen i et åbent brev, som kan læses på FrikirkeNets hjemmeside. Kirkelederne har desuden udarbejdet en vejledning for genåbning af kirkerne, som er gennemset af professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet Thorkild I.A. Sørensen.

Gudstjenester er vigtige

Kirkelederne skriver, at de har haft en god dialog med Kirkeministeriet og forelagt deres forslag til en genåbning af kirkerne sammen med det øvrige samfund. De skriver om vigtigheden af at åbne kirkerne:

”Der er lige nu et stort behov for mental sundhed og samhørighed efter måneder med isolation og adskillelse. Succesen med fællessangen har vist, hvilken betydning det åndelige og rødderne har for os, når alt andet viser sig at kunne rokkes.”

Ved at mødes til gudstjenester kan mennesker modtage håb, tro og nåde. Kirkerne vil gerne på banen helt fysisk for at hjælpe mennesker med den voldsomme mentale efterregning, som fagfolk forudser på grund af nedlukningen, forklarer kirkelederne.

Med de rigtige forholdsregler vil kirkerne også kunne gennemføre aktiviteter, der er ”målrettet udsatte, ensomme, unge med flere samt arrangementer som korøvelser, samtale- og støttegrupper, undervisning etcetera”.

Som sidste fase i genåbningen nævner kirkelederne tilladelse til at afholde større forsamlinger. Altsammen ifølge ”de til enhver tid gældende sundhedsfaglige vejledninger”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vejledningen

I vejledningen hedder det blandt andet, at alle lokale kirker forventes at lave en plan for genåbningen, som skal forelægges Sundhedsstyrelsen. Folk med symptomer må blive hjemme, og man skal helst undgå offentlig transport til og fra kirke.

I kirkerummet må der kun være én person per fire kvadratmeter. Kødannelser bør undgås, ligesom der skal være fokus på ekstra rengøring og information om de gældende forholdsregler.

Man kan også uddele nadver på en ”sundhedsforsvarlig måde alt efter trossamfundenes traditioner”, fx. i engangsglas, og præsten kan anvende engangshandsker. Og kirkekaffen kan serveres udendørs i engangskrus, hvor folk står i mindre grupper med god afstand imellem hinanden, foreslår kirkelederne.


Artiklen fortsætter efter annoncen: