Generalsekretær afsat af formand, formand afsat af generalforsamling

Dramatisk uge for Mission Øst blev indtil videre løst med, at bestyrelsen blev udskiftet.

Bestyrelsen for Mission Øst fyrede i den forløbne uge generalsekretær Kim Hartzner. Begrundelsen var, at bestyrelsen ikke kunne godkende regnskabet.

Formanden for bestyrelsen, Carsten Wredstrøm, aflyste derfor så sent som fredag den indkaldte generalforsamling søndag den 21. juni i Hillerød, selv om revisoren havde sagt god for det.
Bestyrelsen var fraværende. Men generalforsamlingen blev holdt, og dirigenten, advokat Peter Sindal, konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt indkaldt, og at den er øverste myndighed for foreningen og dermed den eneste myndighed, der kan aflyse eller udsætte generalforsamlingen.

Bestyrelse blev afsat

Der blev nu vedtaget en mistillidsdagsorden til de fire tidligere bestyrelsesmedlemmer, der havde fritstillet generalsekretær Kim Hartzner, nemlig Carsten Wredstrøm, David Hermansen, Helge Sørensen og Ib Alstrup.

Der blev foretaget en skriftlig afstemning blandt foreningens medlemmer. De 38 stemmeberettigede stemmer fordelte sig således, at 37 stemte ja, og 1 stemte nej. Forslaget blev dermed vedtaget.

Herefter blev en ny bestyrelse valgt bestående af Pia Jensen, Torben Andersen, Christian Nolsø, Jens Stiller og Setara Nigar Hassan. Desuden fortsatte Klaus Jahn fra den tidligere bestyrelse. De nye bestyrelsesmedlemmer blev vagt ind ved fredsvalg, da der ikke var andre opstillede. Det blev besluttet, at den nye bestyrelse skal være på seks personer. To suppleanter blev valgt: Pia Jerslund og René Hartzner (som stiftede missionen).

Under punktet eventuelt takkede Klaus Jahn for godt arbejde under svære forhold – Corona og ledelseskrisen, og revisor Carsten Danielsen bedyrede, at der bestemt ikke er noget galt med regnskabet, som antydet af Carsten Wredstrøm.

Der indkaldes nu snarest til ekstraordinær generalforsamling med bestyrelsesberetning og regnskabsaflæggelse. Bestyrelsen har besluttet, at Kim Hartzner fortsætter som generalsekretær.

Noget af baggrunden

Baggrunden for krisen var især, at den tyske samarbejdspartner Mission East havde stillet et ultimatum. Bestyrelsesformand Carsten Wredstrøm skulle gå af, ellers ville partneren trække sin støtte på 14 mio. kr.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den tyske organisations leder Otto Bernhardt (som er fætter til Mission Østs grundlægger René Hartzner) skriver i en klage over Wredstrøm bl.a., at han på et fælles bestyrelsesmøde gav udtryk for, at Mission øst i Danmark godt kunne arbejde videre uden Mission East Deutschland.

Men forud for generalforsamlingen udsendte direktør Hans Jørgen Knudsen fra Mission Øst en pressemeddelelse, der fortalte om konsekvenserne af et afbrudt samarbejde. Her blev det nævnt, at Mission Øst i givet fald ville være nødt til at lukke uden den tyske støtte.

Uvildig undersøgelse

Bestyrelsen vil nu iværksætte en uvildig undersøgelse af de forhold, den tidligere bestyrelse har kritiseret mht. økonomien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi har ikke noget at skjule, men der tegner sig et billede i medierne, der kunne så tvivl om, hvor vidt vi har levet op til god regnskabsskik, siger direktør Hans Jørgen Knudsen til Kristeligt Dagblad den 25. juni.

Carsten Wredstrøm har kritiseret, at Mission Øst kører med en meget anstrengt økonomi og er utilfreds med, at der ikke opbygges en større arbejdskapital. Han har også påpeget det kritisable i, ”at man tager indtægter fra det næste år tilbage til det forrige år”. Og at man bogfører indtægter fra projekterne med det samme i stedet for i takt med, at de bliver afviklet. Endelig mener han, at forholdet til den tyske samarbejdspartner skal granskes.

Mission Øst har kontor i København, Bruxelles og Berlin.

Den nye bestyrelse blev valgt ind på Mission Østs generalforsamling fra venstre: Udover specialunderviser Klaus Jahn er det Pia Jensen, der er er registreret revisor, gymnasierektor Jens Stiller, overlæge Christian Nolsøe, bæredygtighedskonsulent Setara Nigar og investeringsrådgiver Torben Andersen.