Jesus kom som et rabalder!

Anders Holbek havde ingen tro med i bagagen, da han flyttede til Vestjylland. Men det ændrede sig, da han sagde ja til en invitation til Alpha-kursus.

– Jeg kommer fra en baggrund på Sjælland, hvor der ikke var den mindste interesse for kristendom. Jeg bad ikke fadervor, men troede dog på en højere magt.

Sådan siger Anders Holbek, som jeg møder i den varme sommersol i den vestjyske by Videbæk.
Anders er 45 år og arbejder som salgsassistent i 10-4 Videbæk Byggecenter. Desuden er han brandmand.

Og Anders vil gerne fortælle sin historie om, hvorfor han alligevel deltager på Alpha-kursus hvert år i januar.

Tog en kristen i forsvar

– I 1996 flyttede jeg og min familie til Videbæk , og min genbo Lars blev en god ven.

Ved en gadefest havde en af gæsterne fået for meget at drikke, og han begyndte at mobbe Lars for hans kristne tro. Jeg blev provokeret af hans opførsel og gik i forsvar for Lars, selv om jeg ikke kendte meget til hans tro.

Efter den aften klikkede vi endnu mere, og en dag gav Lars mig en brochure og spurgte, om min kone Betina og jeg havde lyst til at deltage på et Alpha-kursus i Kirkehuset ved Videbæk Kirke, husker Anders Holbek.

Velkommen til Alpha

– Lars forklarede, at Alpha består af 10 lektioner, der giver en kort indføring i den kristne tro. Elementerne hver aften er: 1) Varm mad 2) En vittighed 3) Sang 4) Undervisning i mindre grupper med plads til spørgsmål og samtale.

Min reaktion var, at jeg gerne ville følges med Lars, fordi vi havde haft 2-3 års venskab, og jeg havde tillid til ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så både Betina og jeg blev tilmeldt. Men jeg syntes hurtigt, at det var lidt for tørt og ikke det, jeg havde regnet med. Havde det ikke været for den personlige snak, som der hurtigt blev i gruppen i forlængelse af undervisningen, havde jeg måske droppet ud, og det gjorde Betina faktisk, siger Anders.

Jesus kom som et rabalder

– Sidst i undervisningen var der afsat en hel lørdag til, at vi skulle lære om Helligånden.
I dagene herefter oplevede jeg pludselig en umådelig glæde og varme og fred i min krop.

Jeg kunne næsten ikke være i mig selv – jeg følte, jeg havde fået en gave, der var større end nogen julegave, jeg nogensinde havde fået!


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Jesus kom som et rabalder”, siger jeg tit, når jeg skal beskrive, hvad der skete. Nu skal jeg da love for, at jeg havde haft en personlig oplevelse af Gud, fortæller Anders.

– De ved jo ikke, hvad de siger nej til, ligesom jeg ikke vidste, siger Anders i dag om sin kristne tro.

Trofast i kirken

Anders begyndte også at gå til møder i kirken og andre steder. Hans sult efter Gud var stor, og han ville have alt, hvad han kunne få. Han begyndte at opleve Guds ledelse i mange ting, og det lys, han så andre mennesker i, var pludselig meget anderledes end tidligere, ligesom prioriteringer havde ændret sig.

Før havde han tænkt meget på løn og titler; det fik nu mindre betydning. Han besluttede sig til at sætte en status på sin Facebook-side om, at han var blevet kristen.

– Jeg ville tone rent flag over for alle, jeg kendte, og det var den nemmeste måde at gøre det på.
Folk svarede forskelligt på min information – nogle med en grad af forståelse, andre med en grad af foragt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Her fem år efter har de vænnet sig til den nye Anders, men de spørger ikke så meget. Mine forældre har været meget imod, men kan godt se, at jeg er blevet mere glad og rummelig.

Blev selv Alpha-leder

De sidste år har Anders være gruppeleder hvert år, når de 10 lektioner bliver undervist i Kirkehuset.

– Jeg ville ikke sige nej til noget som helst kirke, så jeg sagde ja til at blive Alpha-leder. Min opgave er at få folk til at deltage i snakken. Så jeg forsøger sammen med en anden leder at inddrage alle.

En af deltagerne på et hold sad til syv lektioner med korslagte arme og virkede ikke særlig motiveret. Ved ottende lektion var der pludselig sket noget, og hun var blevet åben og glad og kommer nu fast i kirken.

Det er, hvad Gud kan gøre ved mennesker, siger Anders.

Nyt job i rette tid

Han fortæller også, at han for nogle år siden var han havnet i et job, hvor han slet ikke trivedes, så han bad Gud om hjælp.

Dagen efter blev han kontaktet vedrørende en tidligere fremsendt uopfordret ansøgning.
”Kan du lide kundepleje?” blev der spurgt. Ja, det var en naturlig ting for Anders.

14 dage efter var han ansat i noget nær et drømmejob, uden fremvisning af papirer, men på Lars’ anbefaling om, at han var en fin fyr.

Gammel gæld

Anders sætter stor pris på fællesskabet med de kristne i Videbæk.

En dag fik han besøg af en mand, som vidste, at han kæmpede med gammel gæld.
Han fortalte, at der var nogen, der ville tilbyde ham et rentefrit lån, så han hurtigere kunne få afbetalt.

Det var en stor hjælp for Anders. At slippe for de høje renter gjorde det hele meget lettere, fortæller han taknemmelig og rørt.

”Så fat det dog!”

– I min hverdag kan jeg godt have lyst til at ruske folk og sige, at de går glip af noget ufatteligt stort ved ikke at give Gud en chance i deres liv, siger Anders.

– De ved jo ikke, hvad de siger nej til, ligesom jeg ikke vidste noget, da jeg levede i uvidenhed.
Livet som kristen er selvfølgelig ikke altid en dans på roser. Efter jubeltiden oplevede jeg også en tid med tørke.

Det er noget, man må igennem. Vi kan jo ikke forvente at være på bjerget altid. Men der er også evigheds-perspektiver for os mennesker, og det er den allervigtigste del. Det er vigtigt at tage imod Jesus som sin personlige frelser, siger Anders Holbek med et alvorligt udtryk.

Alpha og kirkevækst

Før hver kursusstart i januar er proceduren den, at plakater bliver hængt op i byen, flyers bliver delt ud, og annoncer bliver indrykket i lokale medier i nogle uger op til. Der annonceres også på facebook, det nævnes i kirken, og folk giver personlige invitationer.

I 2012 blev Videbæk Kirke udvidet med 100 siddepladser.

De årlige Alpha-kurser siden 2004 har medvirket til, at tilslutningen til både kirken og det lokale Indre Mission og Luthersk Mission er vokset. Der er et stort og godt samarbejde mellem de tre i byen, til gavn for alle og for Guds rige i Videbæk.

Mange af folk i byen er bekendende kristne. Det bliver hele landet mindet om, hver gang der er folketingsvalg, for Videbæk er KristenDemokraternes store valgkreds.