Kolding Valgmenighed må rive mure ned for at få plads til flere kirkegængere

Og det er bare første skridt. Den voksende menighed vil i løbet af det næste par år også tage en stor hal i brug, fortæller en glad præst.

En del af arbejdet med udvidelsen foretages af menighedens egne medlemmer.

Sidste lørdag rev medlemmer af Kolding Valgmenighed (KOVA) en mur ned, så der kunne blive plads til 35 flere kirkegængere.

Valgmenigheden i Kolding oplever nemlig, at flere mennesker slutter sig til menigheden.
Det gælder ikke mindst yngre familier. Og de kommer, selv om der er corona-krise. Derfor har det været nødvendigt at udvide pladsen, så man også kan overholde reglerne om afstand.

– Før coronaen kunne vi være omkring 300 i kirkesalen. Nu må vi ikke være så mange, så derfor har vi også taget caféen i brug, så nogle kan sidde derude og følge gudstjenesten via video-transmission.

Men alt i alt kunne der kun være ca. 145. Derfor har vi nu revet en mur ned, så der kan være 170 i alt, fortæller pastor Mads Peter Kruse.

Mads Peter Kruse har været præst i Kolding valgmenighed siden 2014.

Byggemand blev præst

Mads Peter Kruse kom til menigheden i 2014 efter at have taget en bachelor fra Menighedsfakultetet og en kandidat fra Aarhus Universitet med speciale i discipelskab. Desuden har han gennemført et forløb på Kursen, som er en lederuddannelse i Aarhus Valgmenighed.

Han er 41 år og gift med Bente – som er dagplejemor – og de har tre børn. Ægteparret bor i Vonsild, ikke langt fra kirken, hvor de har bygget et hus med plads til en udvidet familie.

Faktisk er byggearbejdet ikke fremmed for Mads Peter. Han begyndte nemlig sin faglige karriere som tømrer – i Jesu fodspor – og havde sit eget byggefirma i Aarhus-området, før han besluttede at blive præst. Han kommer oprindeligt fra Ansager i Vestjylland.

– Hvad synes du om at være præst efter de første 6-7 år?


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det synes jeg godt om. Vi har mange frivillige i kirken, som starter mange ting op. Det er fx diakonalt arbejde, klynger, kvindefællesskaber og familiekursus. Mennesker hører ordet – en bibelbaseret forkyndelse – og ordet sætter frugt, fortæller han optimistisk.

Lars Peter Kruse foran en mindre del af Kolding Valgmenigheds medlemmer.

Kirkens historie

Menigheden blev oprettet helt tilbage i 2003, da en karismatisk gruppe i Kristkirken ikke følte frihed nok til at blive inden for sognets rammer. I stedet startede man en valgmenighed op med tilknytning til Dansk Oase.

Menigheden har de første 18 år oplevet både op- og nedture. Der har været kriser, splittelser og præsteskift undervejs, før man nu er kommet ind i roligere vand og har fået medvind.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De første 10 år af kirkens liv holdt man gudstjenester i Brændkjærkirken og andre folkekirker i Kolding. Men menigheden ville gerne have sin egen bygning. Fra begyndelsen af 2014 holdt man til i egne lokaler på adressen Industrivej 12 i Kolding. Det var et tidligere maskinvæveri, som man først lejede sig ind hos og senere i 2018 overtog.

Her benyttede man i første omgang kun en tredjedel af det store hus, mens to haller blev lejet ud til den tidligere ejer, Beierholm, og til Dankemi.

Lotte Høeg Hansen er formand for Kolding Valgmenighed.

Plan om større udvidelse

Da Beierholm nu trækker sig ud, er der planer om også at bruge den mellemste hal til kirke.
– Om vi lige når det i 2021 ved jeg ikke, men i løbet af et par år regner vi med at flytte derind, fortæller Mads Peter Kruse.

Han tilføjer, at der også er kælder under bygningen. Den lånes gratis ud til fire velgørende institutioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Og det er ikke blot pladsen, der udvides. En præst nummer to er på vej. Det er David Søholm Johansen, som er nyuddannet teolog.

Menigheden ledes af en bestyrelse, hvor formanden er læge Lotte Høeg Hansen.

”Kolding Valgmenighed (Kova) er en åben og levende kirke, hvor alle er velkomne! Vi har mange aktiviteter for børn, unge og voksne. Den kærlighed, Jesus møder os med, ønsker vi at dele med hinanden og alle i Koldingområdet,” fremgår det af hjemmesiden.

Ud over gudstjenester er der fx minikirke og børnekirke, Sunday Business og Rock Solid for de 10-14 årige, Xplore for de 14-15-årige, ungdomsgruppe for de 16-25 årige, samt Kova+ for dem i den ældre aldersgruppe.