Piloten landede på hellig grund

52 år efter at de havde dræbt to missionærer, holdt yali-stammen i Papua en stor fest, fordi de fik nye bibler på deres eget sprog.

Yali-biblen, som her er slået op på Sl. 119, 105 ”Dit ord er en lygte for min fod, et lys på vejen foran mig”, bliver her fejret i landsbyen Holuwan i august 2020. Foto: MAF, Papua

Kvinderne i landsbyen Holuwan stod i deres fine, farverige tøj. De sang på yalisproget og svajede frem og tilbage, mens de ventede på MAF-flyet, der skulle bringe dem nye bibler på deres eget sprog.

Flyet af typen Cessna Caravan landede og rullede hen over landingsbanen på bjerget. Piloterne Dave Ringenberg og Peter Santana slukkede motoren og klatrede ned, mens kvinderne fortsatte med at synge.

– Det føltes, som om vi var på hellig grund. Det var et helligt øjeblik. Et man vil huske, fortæller Dave.

To missionærer blev dræbt

52 år tidligere stod nogle andre yalier og ventede. Men ingen kunne se dem. Inde i junglen stod nogle af de berygtede junglekrigere klar med buer og pile i hænderne. Krigerne lå i baghold nær stien, som gik gennem deres område i Seng Valley, for at angribe to sært udseende hvide mænd, som de havde hørt om.

Disse mænd havde bragt et nyt budskab til de omkringliggende folkegrupper. Og det budskab gik helt imod deres livsstil med troldom og voldelige konflikter.

På dette gamle billede ses Phil Masters og hans familie i Koruppan, hvor de modtog forsyninger via et MAF-fly. Missionærkollegerne Phil Masters og Stan Dale blev dræbt i 1968.

Til sidst ankom de hvide mænd, Stan Dale og Phil Masters, og de blev udsat for et nådesløst angreb. Missionærerne holdt stand længe, selv om de blev ramt igen og igen af krigernes pile. De trak pilene ud af kroppen en for en og brækkede dem over. Før de døde, lå der ikke mindre end 200 knækkede, blodige pile på jorden.

Missionærerne var kommet for at undersøge muligheden for at bygge en landingsbane med henblik på at starte et evangeliserende arbejde i denne særligt fjendtlige stamme. For også yali-folket skulle høre de gode nyheder om Kristus.

Flykatastrofe

Bare tre måneder efter drabet på Stan Dale og Phil Masters styrtede et MAF-fly. Ombord var foruden piloten også familien Newman. Alle døde med undtagelse af familiens yngste søn, Paul.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han vaklede – mirakuløst uskadt – ud af det brændende fly i netop den dal, hvor missionærerne havde lidt martyrdøden.

Paul fandt frem til en hytte, der viste sig at tilhøre en bestemt yali-mand, som ikke havde bifaldet drabet på missionærerne. Denne mand beskyttede nu Paul, indtil et eftersøgningshold kom for at lede efter overlevende.

Men denne anden kontakt med vesterlændingene åbnede døren for en ny relation med yali-gruppen. De opfattede nemlig dette andet ”besøg” af de hvide fremmede som et tegn, og de bad nu om, at der måtte komme missionærer til deres landsby.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fem år senere blev de første 35 kristne i Seng Valley døbt. En kirke var blevet født i dette tidligere så fjendtlige område.

Nye bibler til Holuwan

De første bibler på sproget Syd-Yali udkom i år 2000, efter et oversættelsesarbejde, der var foregået over 30 år med hjælp fra forskellige missionærer fra World Team samt lokale sproghjælpere.

Den allerførste bog, der blev oversat til yali var Markusevangeliet, som blev oversat af Stan Dale og en yalimand ved navn Luliap Pahabol.

Før sin død i 1968 boede Stan og hans familie i Ninia hos en anden yali-gruppe, hvor de startede en kirke. Luliap var den første yali, der modtog evangeliet. Stan selv var i færd med at oversætte Apostlenes Gerninger, da han blev dræbt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Guds lys på vejen

MAF afleverede for nylig nogle af biblerne til yali-landsbyerne Dekai og Oakbisik. I Dekai blev biblerne fordelt mellem kirkens evangelister og præster. I Oakbisik havde folk fra nabolandsbyerne gået en hel dag for at modtage deres bibler. De resterende bibler blev så bragt til Holuwan.

Da biblerne var blevet båret ud af flyet i Holuwan, spurgte piloterne Dave og Peter folk, om de måtte åbene en af kasserne for at få et billede med en af biblerne. Da beboerne gik med til det, spurgte Dave “Hvilket bibelvers skal vi vise på billedet?”

En yali-pastor ved navn Minus svarede straks: “Salme119,105: ”Dit ord er en lygte for min fod, et lys på vejen foran mig” .”

Fordi Gud i sin store kærlighed har arbejdet gennem drab, flystyrt, trofaste missionærer og oversættere samt organisationer som MAF, skal disse yali-folk ikke længere vandre i mørket. Nu er deres vej oplyst af Guds ord.