’The Passion’ kunne have kostet skuespilleren livet

Jim Caviezel blev ramt af lyn, piskeslag og lungebetændelse under indspilningen af Jesusfilmen, der også ramte ham på karrieren.

Mel Gibson (til højre) ses her instruere Jim Caviezel i rollen som Jesus under indspilningen af ”The Passion of the Christ”, som udkom i 2004.

– Mel Gibson havde først spurgt, om jeg ville være med i en surferfilm. For i branchen ved vi jo godt, at det kan koste karrieren at spille Jesus.

Det fortæller Jim Caviezel om sit livs største og forfærdeligste rolle. Han havde dog hurtigt fundet ud af, at Mel Gibson i virkeligheden ville have ham til at spille Jesus i storfilmen ”The Passion of the Christ”.

Rollen kom da også til at gå hårdt ud over skuespilleren både under og efter

optagelserne. Og som ventet endte han på Hollywoods sorte liste.

Jim Caviezel havde tidligere takket nej til at spille Jesus i skuespil og tv-produktioner. Men med Mel Gibson som instruktør øjnede han chancen for at medvirke til en seriøs formidling af historien, fordi de to har troen som fælles udgangspunkt.

– Jeg var både jublende lykkelig og helt rædselsslagen over at skulle spille rollen som Jesus, fortæller Jim Caviezel.

Mel Gibson ville nemlig ikke skåne biografgængerne for at se den brutale vold, som soldaterne udsatte Jesus for. Og virkelige, fysiske lidelser var der mange af for Jim Caviezel under indspilningen.

Ramt af piskeslag

Optagelserne af ”The Passion” foregik i Italien midt om vinteren, og blæsten gik Jim Caviezel til marv og ben, mens han i timevis hang næsten afklædt på korset.

Forinden – under optagelsen af de frygtelige piskescener – var han blevet lænket til en stang med et bræt bag sig til at opfange piskeslagene. Alligevel kom en af bødlerne til at ramme ham.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det slog nærmest luften ud af lungerne. Det stak så forfærdeligt, at jeg ikke engang kunne skrige, siger Jim Caviezel, der instinktivt havde vendt sig mod sin ulykkelige kollega og bandet ham langt væk.

– Jeg spillede jo Jesus, som tilgav sine fjender, men i det øjeblik følte jeg mig mere som Satan, fortæller han.

Kort efter ramte pisken ham igen og skar et 36 cm langt sår i ryggen på ham. Senere, under vandringen med korset gik Caviezels ene skulder af led. Han fik også lungebetændelse, hudafskrabninger og rygsmerter af at bære lænkerne. Men som troende katolik ville han trods alt ikke have ønsket det anderledes.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Folk skal se Jesus

Under et interview med CBN News har Caviezel fortalt om de svære dage under optagelserne:

– De startede med at lægge makeup klokken 2 om natten og var først færdige klokken 10. Det var kedeligt og fysisk hårdt, fordi jeg ikke kunne sidde ned imens.

Smerterne under korsfæstelsen fik mig til at bede, som jeg aldrig har bedt før. Ellers var jeg blevet vanvittig. Min bøn var: ’Jeg ønsker ikke, at mennesker skal se mig. Jeg vil bare have, at de ser Jesus’, husker skuespilleren.

”Jeg ønsker ikke, at mennesker skal se mig.
Jeg vil bare have, at de ser Jesus”

Men hans prøvelser sluttede ikke sammen med optagelserne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Ramt af lynet to gange

I et interview med Wall Street Journal har Jim Caviezel fortalt om det første lyn, der ramte ham.
“Cirka fire sekunder før det skete, var der stille, og så var det, som om nogen slog mig på ørerne. I syv eller otte sekunder havde jeg en pink, sløret farve, og folk begyndte at skrige. De sagde, at jeg havde ild på venstre side af hovedet, og lys omkring kroppen.”

Faktisk blev Jim Caviezel ramt af lyn to gange under optagelsen. Første gang var det under scenen fra Bjergprædikenen. Anden gang skete det, mens han hang på korset.

Han fik lungebetændelse efter de mange timer på korset i vinterkulden, og lynnedslagene betød, at han senere måtte gennemgå to hjerteoperationer.

Ramt på karrieren

– Dagen efter jeg havde accepteret rollen, ringede Mel Gibson til mig for at tale mig fra det. Han sagde: ”Du kommer måske aldrig til at arbejde igen”. Men jeg svarede: ”Mel, det er det, jeg tror på. Vi har et kors at bære. Og hvis vi ikke gør det, vil vi blive knust under vægten af det. Så lad os bare gøre det.” Og det gjorde vi så, fortæller Jim Caviezel i et interview med CBN News.

Jim Caviezel og Mel Gibson arbejder sammen i opfølgeren til The Passion. Den nye film, ”The Passion of the Christ: Resurrection”, ventes at udkomme i 2022.