Estisk kvinde skal lede Det Lutherske Verdensforbund

Teologen Anne Burghardt fra Estland er nyvalgt generalsekretær i Det Lutherske Verdensforbund. Foto: Erik Peinar.

Den 19. juni valgte Det Lutherske Verdensforbund (LVF) sin første kvindelige generalsekretær. Valget faldt på teologen Anne Burghardt fra Estland.

Anne Burghardts modkandidat var Kenneth Mtata, der er generalsekretær i Zimbabwes Kirkeråd.

Selv er Anne Burghardt, udviklingschef på det teologiske institut i Den estiske lutherske kirke, samt kirkelig rådgiver vedrørende internationale og økumeniske relationer.

Anne Burghardt blev valgt med 28 stemmer, hvilket svarer til støtte fra 58% af de stemmeberettigede.

Den nye generalsekretær overtager stillingen i november 2021 efter chilenske Martin Junge, som har haft posten de seneste 11 år, skriver Folkekirkens Mellemkirkelige Råd.

Stor erfaring

Anne Burghardt har ifølge The Christian Post udtalt, at hun er meget ydmyg og taknemlig for den ære, rådsmedlemmerne har vist hende.

– Jeg accepterer dette særlige ansvar i forbundet og beder om vejledning fra Guds Ånd. Jeg glæder mig over muligheden for at arbejde med forbundet, dets medlemskirker og med forskellige partnere, så LVF fortsat kan være med i Guds holistiske mission, sagde hun.

Anne Burghardt, der er født i 1975 og har læst teologi i Estland og Tyskland, har arbejdet som LVF’s hovedkontor i Geneve fra 2013 til 2018 som studiesekretær for økumeniske relationer.

Hun har også været indholdskoordinator ved afholdelsen af såvel 500-års jubilæet for Reformationen samt den 12. Generalforsamling som blev afholdt i Namibia i 2017.

Den kommende generalsekretær er nu ved at færdiggøre en ph.d.-afhandling om liturgi inden for den ortodokse tradition. Anne Burghardt, der selv er gift og mor til to, er meget optaget af at kæmpe for ligestilling og kvindelige teologers ret til ordination.

Dygtig teolog

Biskop over Viborg Stift, Henrik Stubkjær, der er medlem af LVF’s øverste Råd og formand for LVF’s nødhjælpsorganisation World Service, mener, at Anne Burghardt var det helt rigtige valg.

”Jeg glæder mig over valget af Anne Burghardt. Hun er en dygtig teolog. Har været dybt engageret i den økumeniske dialog. Hun kender LVF indefra og får gode skudsmål alle steder fra,” fastslår Henrik Stubkjær ifølge Det Mellemkirkelige Råd.

LVF

Det Lutherske Verdensforbund blev grundlagt i Geneve i 1947 og omfatter 148 medlemskirker fra næsten 100 lande og omkring 77 millioner medlemmer.

Af Estlands 1,3 millioner store befolkning er 180.000 medlemmer af den lutherske kirke i Estland, oplyser Estonian World.