Overrabbineren med det store hjerte for flygtninge er død

I 2013 overrakte Bent Melchior Integrationsprisen til Joanita Lubega, korleder og præstedatter fra den ugandiske menighed, Church on the Rock. Foto: Tværkulturelt Center.

Overrabbiner Bent Melchior, der onsdag døde i en alder af 92 år, glemte aldrig sin egen fortid med flugten fra nazisterne. Han talte flygtningenes og minoriteternes sag til det sidste.

På Tværkulturelt Center har man mange gode minder om Bent Melchior, der i en årrække uddelte ”Integrationsprisen” til kristne nydanskere. Netværkskoordinator Birthe Munck-Fairwood skriver:

”Gennem mange år har Bent Melchior haft en nær tilknytning til Tværkulturelt Center. Han var i enestående grad en brobygger og hertil et varmt og sjældent livsklogt menneske med et stort hjerte for vore dages flygtninge.

Han var en af de få nulevende danskere med personlig erfaring af at være flygtning fra Anden Verdenskrig, og gennem hele livet følte han et særligt ansvar for at tale flygtninges sag.

Siden 2009 har han 10 gange overrakt Tværkulturelt Centers integrationspris Årets Krus – Årets Knus til en herboende flygtning, og flere gange stillede han op til interviews på konferencer arrangeret af Tværkulturelt Center, hvor flygtninge fra Irak og Eritrea interviewede ham om hans erfaringer som flygtning.

Det blev til åbne, livgivende og bevægende samtaler om virkeligheden som flygtning og om aldrig at give op. Og altid med varme og humor.

Vi er dybt taknemmelige for Bent Melchiors opbakning til Tværkulturelt Center og for de mange livskloge ord og opmuntringer, han gav vores prismodtagere – altid med øje for den enkeltes personlige livshistorie, indsats og potentiale,” skriver netværkskoordinatoren.

Mange af de flygtninge, som i årenes løb havde kontakt med Bent Melchior, fx i forbindelse med uddelingen af Integrationsprisen, har nu skrevet kærlige mindeord om ham på Tværkulturelt Centers Facebook.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blå Bog

Bent Melchior blev født i Bytom (dengang en tysk by) den 24. juni 1929, hvor hans far, Marcus Melchior, var rabbiner. Familien vendte tilbage og bosatte sig i Danmark i 1933, men i efteråret 1943 måtte den 14-årige Bent og familien – ligesom andre danske jøder – flygte fra nazisterne med fiskerbåd til Sverige, hvor de boede indtil krigens afslutning.

I 1969 blev Bent Melchior rabbiner ved Det Mosaiske Trossamfund, og han var overrabbiner fra 1970 frem til sin pensionering i 1996. Bent Melchior var gift med Lilian (født Weisdorff), der døde i 2019. Parret fik fire sønner, og barnebarnet Jair Melchior er i dag overrabbiner i Danmark.

Begravelsen foregik torsdag på Mosaisk Vestre Begravelsesplads i København, oplyser familien.


Artiklen fortsætter efter annoncen: