Fransk præst knivdræbt af psykisk ustabil asylansøger

Olivier Maire blev offer for sin egen godhed, siger biskoppen.

En katolsk præst i landsbyen Saint-Laurent-sur-Sèvre i det vestlige Frankrig blev mandag dræbt af en afvist asylansøger. Olivier Maire havde givet husly til sin drabsmand, som næste år skulle i retten for at have sat ild til katedralen i Nantes i 2018.

Politiet afviser, at der er tale om terrormotiver, og asylansøgeren meldte sig selv efter drabet.

Flygtet efter folkedrabet

Den 40-årige Emmanuel Abayisenga er hutu og født i Rwanda, hvor han voksede op i en katolsk familie. Familien flygtede til Congo efter folkedrabet på tutsierne i 1994, men efter hjemkomsten blev Emmanuels far alligevel dræbt uden rettergang.

Emmanuel Abayisenga tog en politiuddannelse, men måtte efter eget udsagn flygte til Frankrig i 2012, fordi tutsier i politistyrken udsatte ham for tortur. I Frankrig blev han involveret i kirkeligt hjælpearbejde, og han har endda hilst på paven i Rom i 2016.

Men nytårsaften 2018 gik det galt. Emmanuel Abayisenga har indrømmet, at han satte ild til katedralen i Nantes, hvor han arbejdede som frivillig. Branden medførte store skader på kirkens berømte orgel, og flere kunstværker gik tabt. Han blev tilbageholdt nogle måneder til observation på et psykiatrisk hospital, men senere løsladt med meldepligt til præsten Olivier Maire, som var hans ven og beskytter.

”Erhvervsrisiko”

Den langsommelige juridiske procedure betød, at brandstifteren ikke var blevet udvist fra Frankrig. Præsten beskrives som et godt menneske, der ifølge biskoppen i Luçon ”blev offer for sin egen godhed”.

– Man må acceptere en vis risiko for at elske sin næste og tjene Kristus, fastslog biskop Jacolin.


Artiklen fortsætter efter annoncen: