Ny stjernerekord i Christiansfeld

Igen i år slår salget af små herrnhuterstjerner alle rekorder.

Små stjerner på 13 centimeter er de mest populære og pryder mange hjem året rundt. Herrnhuterstjernen findes dog også i andre størrelser.

I år har Brødremenigheden i Christiansfeld solgt ikke færre end 42.000 af de populære 13 centimeter stjerner, fortæller den tidligere generalsekretær Erik Baun til JyskeVestkysten.

Sidste år kunne man også melde om rekordsalg med 36.000 eksemplarer, og tallet har været støt stigende siden 2018.

Geometriprojekt

Christiansfeld Centeret i den danske brødremenighedsby fortæller om Hernnhut-stjernernes historie:

”Den populære adventsstjerne siges at stamme fra Brødremenighedsbyen Niesky, hvor en matematiklærer underviste i geometri på byens drengekostskole. Han lod drengene tegne de pyramideformede spidser i deres hæfter og brugte stjernen til at øge drengenes forståelse for geometrien.

Siden beretter flere historier om, at drengene hvert år ved adventstid fremstillede stjerner i karton og hængte dem op i skolestuen med lys i, til minde om den frelser, som julenat blev født under Betlehemsstjernen.

Stjernen består af 25 spidser: 17 med en firkantet fod (de lange spidser) og otte med en trekantet fod (de korte spidser). Stjernerne produceres i dag i den tyske Brødremenighedsby Herrnhut i Sachsen, hvor produktionen har fundet sted siden 1894.”