Paven advarer mod ideologisk kolonisering

Pave Frans er optaget af hjælp til fattige. Men prisen må ikke være krav om indførelse af Vestens værdier.

I sin årlige tale til diplomaterne i den romersk-katolske kirkes Holy See i Vatikanstaten den 10. januar i år, har paven revset ”cancel-kulturen”. Men i virkeligheden mente han ideologisk kolonisering, vurderer iagttagere ifølge Religion News Service.

Pave Frans talte om “den sociale proces at lynche folk”, udtalte sociologen Juan Pablo Cannata fra Universidad Austral i Argentina. Med ”cancel-kultur” mente paven nemlig, at de fattige lande bliver undertrykt af stærke institutioner.

I talen sagde paven til diplomaterne, at den globale elites agenda ”ikke giver plads for ytringsfrihed, og at den nu er blevet til en ”cancel-kultur”, som invaderer mange kredse og offentlige institutioner”.

Ifølge Cannata er paven imod elitens krav om ændringer i fattige samfund, som ikke er i overensstemmelse med deres værdier. Det gælder fx sager om racisme og ”kvinders rettigheder”, som for mange vestlige donorer inkluderer retten til abort.

Ideologisk skattepligt

Paven er bekymret over den ”ideologiske skattepligt”, som ofte medfølger, når nordamerikanske og europæiske lande hjælper lande i andre dele af verden, forklarer Cristina Traina professor i teologi og etik på Fordham University.

Og filosofilektor Massimo Borghesi fra University of Perugia peger på pavens fortid i Argentina, hvor han som Jorge Bergoglio var leder af ærkebispedømmet i Bueno Aires. Her oplevede den latinamerikanske ærkebiskop problemerne med ideologisk kolonisering fra især Nordamerika, fastslår Massimo Borghesi.

Han forklarer, at de industrialiserede landes globaliseringsbestræbelser i 90’erne førte til hensynsløse krav om, at de latinamerikanske lande skulle indføre både fødselskontrol og abort. På det seneste er støtte ofte koblet sammen med kønsideologier, siger Borghesi.

Stadig ’konservativ’

Paven er ofte blevet betegnet som progressiv på grund af sin åbenhed overfor LGBTQ-problemer, skilsmisse og gengifte, samt andre trossamfund, men han er stadig en stærk fortaler for katolske principper i forhold til ufødte og familieliv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I et dokument, der blev lækket i december, rådede Europa-Kommissionen sine embedsmænd til at undlade brug af ordet ”jul” og desuden bruge kønsneutralt sprog. Her tog paven bladet fra munden og sammenlignede kommissionen med et diktatur. Samtidig kritiserede han dokumentet for at være ”anakronistisk” – og han gentog denne kritik i sin tale til diplomaterne den 10. januar. Her sagde han, at ideologisk kolonisering er blind på grund af sit fokus på nutiden.

Dermed er det uundgåeligt, at man fornægter historien – ”eller endnu værre, omskriver den i nutidens terminologi”, fastslog paven ifølge RNS.