Danskere fulgte i Jesu fodspor

”Æslet blev ført hen til Jesus, og disciplene lagde deres kapper over ryggen på det. Derefter satte Jesus sig op på æslet og red ind mod Jerusalem. Som en hyldest til ham gav mange mennesker sig til at brede deres kapper ud på vejen, mens andre skar nogle palmegrene af og lagde dem som et tæppe på vejen. Både de, der gik foran, og de, der gik bagved, råbte: „Hoshana! Velsignet er den, som kommer i Herrens navn! Gud velsigne vores forfar Davids rige, som er på vej! Hoshana til Gud i det Højeste!”” (Markus 11, 7–11)

Det var et smukt nordisk islæt, da danskere med Dannebrog kom syngende med palmer i hænderne under den årlige palmesøndagsprocession over Oliebjerget i Jerusalem.

Det var på en «palmesøndag», at Jesus red på en æselhoppe fra Betfage over Oliebjerget og ned til Jerusalem for 2000 år siden. Han blev hyldet som en konge, før han blev korsfæstet langfredag. Folk bredte deres klæder ud og lagde grene på vejen foran Mesteren.
I dag er det især katolske kristne, som går strækningen i Mesterens fodspor. Mange af dem er arabiske kristne, som bor i Israel.

Den danske præst David Serner ledte dansker-gruppen.

Dansk præst ledte optog

David Serner er præst i Den danske Kirke i Jerusalem, som drives af Israelsmissionens midler. Han ledte de ca. 30 danskere i optoget. De var blandt de første grupper i palmesøndagsprocessionen, som endte i kirken St. Anne, der drives af franske romersk-katolske katolikker.

– Jeg gik også i processionen sidste år, men da var der ikke så mange mennesker som i år, sagde David Serner, som syntes, det var en god oplevelse at deltage i optoget med så mange mennesker.

Højlydt dansk sang

Danskerne havde medbragt egne sanghæfter, og de sang, mens de gik. Da processionen stoppede, sang de igen. Deroppe på bjerget befandt kong David sig for omkring 3000 år siden. Her sang danskerne Davids Salme 121 «Jeg løfter mine øjne op til bjergene» foruden kendte sange som «O, store Gud», «Salige vished, Jesus er min» og «Dig være ære, Herre over dødens magt, Evig skal døden være Kristus underlagt». Det hele var rigtig nordisk i Jerusalem.

Ind imellem blev danskerne måske lidt overdøvet af mere hidsige rytmer og toner, som blev slynget ud med både trommer og højtalere. Men danskerne vidste råd. De havde nok øvet sig på råbet: «Vi elsker Jesus». De hoppede og råbte, så fotografer greb deres kameraer og folk tog sig til hovedet. Ikke mindst, da følget gik forbi Getsemane og over den bibelske Kedrondal.

– Der er ikke så mange protestantiske kristne i marchen. Hvorfor går I her?

– Det er da skønt at synge, sagde David Serner, som var i færd med at starte på en ny sang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:–Hvad er påskens budskab?

– Det er håb for fællesskabet på grund af Jesus, sagde den danske præst til Udfordringen.

Missionspiloter i Israel

Mads Jensen fra Lillerød er med i Ordet og Israel. Sammen med andre volontører eller «missionspiloter» i den danske Israelsmission får de set store dele af landet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg synes, det er stort at være med i processionen på palmesøndag, sagde Mads Jensen og tilføjede, at han godt kender Udfordringen.

Fra Oliebjerget så deltagerne i processionen direkte mod Tempelpladsen med Klippemoskeen og den berømte guldkuppel. Rigtig mange mennesker bar palmegrene eller en olivenkvist. Danskerne havde et flag, som var sat fast på en palmegren. Af og til foldede Dannebrog sig helt ud, når grenen bevægede sig eller et vindpust tog fat i det. I forgrunden så man det hvide kors på rød bund – og længere væk sås den muslimske guldkuppel.