USA: Præst må gerne bede for fange under henrettelsen

Pastor Dana Moore er John Ramirez’ sjælesørger og skal bede højt for ham med håndspålæggelse, når han henrettes.

Sidste torsdag afgjorde USA’s højesteret, at en dødsdømt fange i Texas må have sin præst til stede, og at denne må bede højt for ham med håndspålæggelse under henrettelsen.

Tidligere havde staten Texas afvist begge ønskerne fra John Ramirez, der er dødsdømt for et mord, han begik i 2004. Ramirez har længe fastholdt, at delstatens afvisning af hans ønsker om forbøn, mens han bliver henrettet med giftinjektion, er i modstrid med religionsfriheden ifølge Religious Land Use and Institutionalized Persons Act samt forfatningens First Amendment.

Nu har USA’s højesteret så med stemmerne 8-1 givet den dødsdømte ret. Ramirez’ sjælesørger, pastor Dana Moore fra Second Baptist Church i Corpus Christi, må derfor bruge håndspålæggelse, hvilket er ”en vigtig del af den åndelige tradition for baptister.”

Også en henvisning til USA’s første præsident, George Washing-ton, der som general under uafhængighedskrigen tillod dødsdømte at vælge sjælesørger, var medvirkende til højesterets afgørelse.