Georgs Julin og Tvær-kirkeligt Ungdoms Kor mødtes efter 45 år

Georg Julin var initiativtager til TUK og senere til Mini-TUK og Unity. Han var også som radiovært med til at indføre den moderne kristne musik i kirkerne. Men målet var at komme ud til de ikke-kirkelige.

Georg Julin er uddannet i økonomi, IT og salg, men har hele livet haft med kreative og frivillige opgaver at gøre, især som leder af flere kor. Fra 1977 til 1997 var han ansat i Danmark Radios underholdningsafdeling. Siden 1997 har han været tilrettelægger og vært på landsdækkende og regionalt TV. Georg Julin har været arrangør og konferencier ved langt over 350 koncerter, turnéer med danske og udenlandske kunstnere. Han er musikproducer og medudgiver af over 50 danske CD’er. I 14 år var han fast klummeskribent under titlen “Højt Humør” i Familie Journalen. I 2009 tog han en master i oplevelsesledelse fra Roskilde Universitet. Han har også arbejdet for at markedsføre Bornholm i en årrække. Senest har han udgivet bogen “Den fjerde alder”. I sine yngre dage var Julin medarbejder på Udfordringen, og han har været rejseleder på en læserrejse til Israel.

For over 45 år siden stiftede Georg Julin med flere det tværkirkelige ungdomskor – TUK – i et oprigtigt ønske om at nå mennesker uden for kirkerne med det eviggyldige budskab om Jesus Kristus som Verdens frelser.

– Det var en hård tid i 1970’erne, hvor ungdomskulturen havde en helt anden dagsorden i Danmark – også inden for kirkerne, husker Georg Julin, der også fik en karriere som radiovært.

– De forskellige kirkesamfund var nærmest forargede over, at man ville ”trække de unge ud fra deres kirke” og ind i et andet fællesskab.
Heldigvis var der også progressive og nytænkende ledere, der opmuntrede. Og rent faktisk kom koret til at synge for rigtig mange mennesker UDEN for kirkerne – på gaden, i forlystelsesparker og i sportshaller. Inspirationen til koret kom fra USA, hvor den kristne rytmiske musik (CCM – Contemporary Christian Music) virkelig havde vundet indpas både i kirkerne, men også i offentligheden.

I Tivoli og på Bakken

TUK-busen kørte Tværkirkeligt Ungdoms Kor rundt til koncerter i Danmark.

Georg Julin tog, sammen med en række sangere og musikere på tværs af forskellige kirkesamfund, initiativet til at danne TUK. Organisationen Gospel Sound havde i årene forinden inviteret til flere offentlige kristne koncerter i både Tivoli, på Bakken og andre offentlige forlystelsessteder i Danmark med lignende kor fra USA på turné i Danmark, bl.a. Continental Singers og Renaissance.

TUK engagerede sig i både kassettebånds-indspilninger, grammofonplader og til musicalerne Reconsiliation i 1975 og ”…og der blev lys” i 1980.

Gensyn i maj 2022

Dengang for 45 år siden…

Onsdag den 25. maj samledes 22 ud af de 24 oprindelige medlemmer til en genforening i Købnerkirken på Amager, hvor koret i sin tid havde lånt lokaler til øvelser. Det blev til en fantastisk oplevelse for alle, da mange ikke havde set hinanden siden 1980.

Det lykkedes at genkende hinanden, trods de mange års forskel i udseende, men bestemt ikke i hjerterne. Mange minder blev udvekslet, og der blev naturligvis prøvet en enkelt sang af, hvor alle kendte både deres oprindelige stemmer – og pladser i koret. Sangene

I maj 2022 til gensynsfest…

ville nok være i genren gospel i dag, hvilket i sig selv er blevet et begreb i dagens Danmark – måske med inspiration fra netop – TUK, Mini-TUK, og senere Unity – alle ”gospelkor” udsprunget af samme initiativtagere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Aktive i kristent arbejde

– Mange historier blev udvekslet den 25. maj, også om hvor de enkelte medlemmer i dag medvirker i et evangelisk arbejde. Det var en fornøjelse at opleve de mange ”aldrende” sangere, der ved afskeden flere timer senere begejstret sagde: ”Hvornår skal vi mødes og synge sammen igen?” fortæller Georg Julin.

Det blev et klart startskud til, at der inden længe inviteres til en øveaften og muligvis efterfølgende offentlig koncert. Men, mon så ikke koret skal hedde TAK – Tværkirkeligt Alderdoms Kor, bemærker han.

– Vi ved jo, at den seje generation mellem 60 og 80 i snit bliver 21 år ældre end den forrige generation, så hvem ved, måske er der også en kommende turné eller musical på vej.


Artiklen fortsætter efter annoncen: