50 år siden at kristne fejrede ’den lange dag’

Leon Have Thomsen, som var redaktør på Udfordringen i 1980’erne, og tidl. leder af UMOs DTS-skole, skriver om ”den lange dag” og olympiaden i München, hvor palæstinensiske terrorister angreb.

Udfordringen fremstillede til anledningen en Jesus-avis, ’En Vej’, som blev delt ud i tusindvis i København op til Den Lange Dag.

”Revolution of Love”. Dette var det overordnede tema for evangelisationen i sommeren 1972. Det begyndte i København og sluttede i München. Jeg fandt min gamle skuldertaske fra dengang for 50 år siden, og minderne væltede ud.

Jesus Blitz Copenhagen

’Kom og spred de gode nyheder til København’. Sådan lød indbydelsen, og unge og ældre kom i hundredvis for at bringe evangeliet til København. I hele ugen sværmede de rundt på gader og torve, fyldte byen med lovsang og vidnesbyrd, uddeling af tusindvis af ’En Vej’ Jesusaviser og traktater.

Ungdom med Opgave, Youth with a Mission, stod for arrangementet, sammen med flere af byens kirker.

Den lange Dag

Kulminationen var ’Den Lange Dag,’ hvor tusinder strømmede til. Dagen, den 19. august, begyndte med bøn og udsendelse fra Johanneskirken på Sct. Hans Torv, mere end 100 grupper blev sendt på gaden med kristen litteratur og indbydelse til festival i Fælledparken.

Jesus er Herre – Jesus is Lord

Fælledparken genlød af sang, musik og taler en hel eftermiddag, med tusindvis af deltagere. En af de drivende musikkræfter var Bethesda Singer med Larry Titus fra USA. Broder Andreas, Guds smugler, opfordrede os til at starte en ’Evolution of Love’, En kærlighedens revolution.

Giv mig et J-E-S-U-S, fyldte igen og igen byens gader. Proklamationen af, at Jesus er Herre. Den hidtil største Jesus-festival afsluttede med en Jesus-march fra Fælledparken til Rådhuspladsen; politiet anslog, der var over 10.000. Lovsangen fyldte København, og 250 unge blev sendt afsted til München, hvor de de næste uger skulle bringe evangeliet til de millioner, der kom til Olympiaden.

Olympiaden 1972

I den lille tyske landsby Hurlach, udenfor München, var YWAM’s nyerhvervede Schloss Hurlach nu hovedbasen for det store evanglisations-fremstød ved olympiaden. 1000 unge fra hele verden boede her, 500 tog hver dag til Den olympiske by, for at dele evangeliet med millioner. Der blev uddelt millioner af Johannes-evangelier i avisform og masser af traktater og bibler på alverdens sprog.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tragedien på Olympiaden

Den 5. september angreb palæstinenske terrorister den israelske lejr, og hele olympiaden gik i sort. 11 israelske atleter og en tysk politimand blev dræbt, senere under en befrielsesaktion blev 5 af de 8 terrorister dræbt. Der var 2500 kristne fra 37 organisationer for at evangelisere ved Olympiaden. De skulle have haft en Jesusmarch og festival i de dage, men det forbød politiet og forviste den til en mark udenfor byen.

Senere fortrød politiet, da München var ved at koge over, og de indså, at den kristne ’Revolution of Love’, var den eneste mulighed for at dæmpe gemytterne. Marchen blev gennemført, og det kristne vidnesbyrd var med til at skabe fred. Efter mindehøjtiden på det olympiske stadion skrev de tyske aviser; ’Jesusfolket fandt svaret’, de kristne sad i store cirkler i bøn, med ryggen udad og dynger af evangelisk litteratur bag sig, som folk kunne tage.

Tusinder af mennesker fra hele verden lærte Jesus at kende, og mission antog helt nye dimensioner.


Artiklen fortsætter efter annoncen: