Sandy kæmper mod adgang til ’gør-det-selv-abort’ i Israel

Om tre måneder vil israelske kvinder kunne bestille kemikalier til en ’abort på badeværelset’ uden at konsultere en læge eller et abortnævn, fortæller en messiansk-jødisk abortmodstander.

Sandy Shoshani, som er direktør i den israelske organisation Be’ad Chaim (”vælg livet”) for beskyttelse af kvinder og ufødte børn, viser en kuffert med modeller af fostre i forskellige aldre. Be’ad Chaim støttes af kristne og messianske jøder. Foto: Vidar Norberg

– Under holocaust blev 1,5 millioner jødiske børn dræbt. Siden 1948 anslås det, at Israel har taget livet af to millioner babyer med abort. Nu vil en Knesset-komité i Israel åbne for, at kvinder online kan bestille ”kemi” til en kemisk abort på badeværelset uden at skulle omkring et abortnævn.

Det er Sandy Shoshani, som præsenterer disse fakta for Udfordringen. Hun er national direktør for Be’ad Chaim, en israelsk organisation for beskyttelse af kvinder og ufødte børn. Organisationen støttes af kristne og messianske jøder. Navnet Be’ad Chaim betyder ”vælg livet”.

– Israels sundhedsminister Nitzan Horowitz er meget liberal, og han presser på, for at staten skal dække «transgender» kønsoperationer. Han fik dog ikke flertal i Knesset til at ændre abortnævnenes rolle med at godkende aborter. Men før regeringen faldt, fik Horowitz en komité til at vedtage, at kvinder online kan kræve kemisk abort uden at besøge en klinik med et abortnævn. Kemisk abort kan foretages, indtil barnet er ni uger gammelt, forklarer Sandy Shoshani.

Abort på badeværelset

– Det eneste, kvinder behøver at gøre, er at indsende et stykke papir. Så får de kemikalier til at foretage abort. De får en abort på badeværelset. Nogle af kvinderne vil besvime, mens andre bliver rædselsslagne. Der er kvinder, som vil bløde meget. Og nogle kvinder får alligevel behov for et kirurgisk indgreb, fordi der er rester efter fosteret i maven. Enkelte bliver dybt deprimerede, når fosteret kommer ud. Der er ingen, som rådgiver kvinderne. Ingen som bekymrer sig om kvinderne. Jeg er dybt, dybt bekymret over dette, udtaler Sandy Shoshani.

’Kvindemisbrug’

Be’ad Chaims direktør frygter, at det måske bare er kæresten, som ikke vil have babyen, og derfor lader kvinden vælge mellem ham eller abort. Sandy Shoshani mener, at kvinden ikke får mulighed for at vælge, og siger, at den gravide kvinde ikke en gang behøver at tjekke internettet for at se, hvordan babyen udvikler sig. Derfor tror hun, at mange kvinder vil angre en sådan abort resten af livet.

– Der er ingen samtaler med kvinden. Ingen forklarer, hvordan aborten sker, ingen siger noget om konsekvenserne. Der er ingen, som gir hende råd eller andre muligheder. Dette er uretfærdigt mod kvinder. Det er ikke kvinders rettighed, som det fremstilles af feministerne. Dette er misbrug af kvinder, siger Shoshani.

Den nye ordning, som skal træde i kraft om tre måneder, vil ændre abortpraksis i Israel: ”Jeg tror, at kvinder vil blive meget lettede over, at de bare behøver at indsende et papir,” forklarer Sandy Shoshani.

Kvindens ret – ikke barnets

I sin argumentation for kemisk abort sagde sundhedsminister Horowitz, at de nye reguleringer i Israel betyder, at retten til kvindens krop tilhører kvinden alene.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Tidligere handlede det om at forsvare, at det ufødte barn havde ret til liv. De, som var for abort, sagde, at kvinden har ret til sin egen krop. Men i Israel er der ingen samtale om det ufødte liv lige nu. Vi prøver, men det er meget vanskeligt. Ingen gider tænke på det.

– For flere år siden viste jeg et billede af et barn i mors liv og spurgte folk på gaden, hvad det var. Folk sagde, at det er en baby. Når vi spurgte, om det er ok med abort, svarede de ja, for mor har selvbestemmelsesret og ret til at bestemme over sin egen krop. Det handler om kvindens liv.

Er fosteret et menneske?

Hjertet hos et foster slår efter 22 dage, og efter 24 uger kan et barn leve uden for mor, fortæller Sandy Shoshani.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– I en undersøgelse spurgte vi folk, hvornår hjertet slår hos en baby. 35 procent vidste, at det slår efter tre uger. 35 procent sagde ”efter fem uger”. Det betyder, at 70 procent kendte til, at babyens hjerte slår, når man foretager abort. Det næste spørgsmål var, om fosteret er et menneske, når hjertet slår. De fleste svarede ja. Det tredje spørgsmål gjaldt så, hvem som har størst ret: mor til at foretage abort – eller barnet til at leve. Omkring 65 procent svarede, at mor har ret til abort. Det er hendes krop.

– Feminismen og kvinderettighedsbevægelser har ført til, at det eneste, som betyder noget, er kvinden og ikke barnet. Alt handler om moren og hendes ret. En del af dette finder man også i «Me Too-bevægelsen». Jeg er også for kvinders rettigheder – at de fortjener at blive retfærdigt behandlet, også medicinsk. Men så snart der er et andet menneske inde i hendes krop, taler vi om to mennesker. Det er bare noget, som folk ikke længere snakker om.

Usikre abortstatistikker

Tal fra det nationale statistikkontor i Israel viste ifølge nyhedsbureauet Arutz 7, at abortnævnene i år 2020 godkendte 99,6 procent af 16.492 ansøgninger om fosterdrab.

– Statistikkontoret har ikke korrekte tal over antallet af ansøgninger om abort. De har haft meget ensartede tal helt fra 1977 og frem til nu. Tallet ligger mellem 17.000 og 20.000 aborter i alle disse år.
Men befolkningstallet er øget fra tre millioner til 9,5 millioner. Jeg spurgte dem, hvordan dette er muligt. De svarede, at de godt ved, at tallene ikke er korrekte.


Artiklen fortsætter efter annoncen:–Hvor mange ulovlige aborter foregår der i Israel?

– Jeg har hørt op til 20.000. Det er det, vi gætter på, men ingen kender antallet. Lægerne skriver af og til ”spontanabort” i stedet for provokeret abort. Ved private klinikker er det ikke altid, de skriver noget. Man kan få en ”privat abort” og være sikker på, at de ikke tæller den med.

–Hvem foretager disse ulovlige aborter?

– Alle! Hvis du har nogle tusind shekel, kan du gå til en privat klinik i Herzliya. Googler du, ser du en smilende læge og det, de kalder en klinik. Man udfylder et skema, og socialarbejderen møder ikke engang kvinden. Det ved jeg, fordi jeg kender en socialarbejder fra en sådan klinik. Det eneste, hun gjorde, var at stemple. Derfor stoppede hun. For nogle år siden hørte jeg, at en abort kostede 2500 shekel (ca. 5.500 kr, red.). Det kan nok variere. Vælger man en toplæge, kan det nok løbe op i 10.000 shekel. Nogle siger, at lægerne udfører aborter efter arbejdstid.

– Det eneste sygehus i Israel, som ikke har et abortnævn, er Laniado hospitalet i Netanyaha. Shaare Zedek i Jerusalem skriver til kristne givere, at de ikke udfører abort. Men de har et abortnævn. Dette nævn sender kvinder til Hadassa Ein Kerem i Jerusalem. Så Shaare Zedek anbefaler abort, men de bruger ikke deres egne bygninger. Jeg har mødt flere kvinder, som fortalte, at Shaare Zedek anbefalede dem at få abort.

Tabte generationer

Sandy Shoshani anslår, at antallet af «lovlige» og ulovlige aborter tilsammen kan ligge et sted mellem 30.000 og 40.000. Siden staten Israels oprettelse i 1948 er det samlede antal omkring to millioner aborter.

– Under holocaust blev 1,5 millioner jødiske børn dræbt. Vi har mistet generationer af israelere.

– I 1940’rne, før Israel blev oprettet, var abort så almindeligt, at regeringen var bekymret. Israels første statsminister, David Ben-Gurion, sagde, at hvis vore mødre havde aborteret ligesom vore døtre, så ville vi ikke have kunnet bygge en stat. Det var derfor, Ben-Gurion indførte børnepenge, men det blev reduceret, og der udbetales nu kun 150 shekel om måneden for hvert barn. Men da jeg var ung mor med syv børn, fik vi 7000 shekel om måneden i børnepenge. Sandy Shoshani fortæller, hvordan man traditionelt har set på abort i Israel.

– Israels første askenasiske chefrabbiner var Yitzhak Halevy Herzog. Han var bedstefar til Israels nuværende præsident, Isaac Herzog. Rabbiner Herzog sagde, at abort i Palæstina – præ-Israel – er som et holocaust, og han spekulerede på, om ikke Holocaust skyldtes abort.
I bogen «Abortion In The Holy Land» (Abort i det hellige land) citeres Yitzhak Halevy Herzog for at kalde familiebegrænsning og abort af jødiske børn en synd mod ”livets Tora”, som Israel har lært af ”onde mennesker fra hedningelandene”.

Racelære i dag

Sandy Shoshani sammenligner fosterdrab med eugenik (læren om at forbedre befolkningens biologiske kvalitet). I Nazi-Tyskland ville man fremavle den nordisk/germanske eliterace gennem folkemord på jøder og andre racer.

– Der har været fjernsynsprogrammer, som blev kaldt «opskrift på den perfekte baby». Man talte om, at ingen ønsker en baby ind i en uperfekt situation. Men Gud forbyde, at man aborterer et barn, fordi det mangler en finger, har klumpfod eller hareskår! Det er en synd. Det er eugenik. Man siger, at de undertrykte bliver undertrykkere. Det gælder også jøderne, mener Sandy Shoshani.

– Jeg har hørt socialarbejdere råbe mod mig: «Hvorfor tillader du, at børn af til disse fattige alenemødre bliver født?»
Man bad moren til Steve Jobs om at foretage abort, fordi hun var alenemor. Men Steve Jobs blev Apples grundlægger. Hvordan kan vi sige noget om et barns fremtid?

Forbindelse til Nazi-Tyskland

Under Holocaust producerede det tyske selskab IG Farben Zyklon B-gas, som blev benyttet til at dræbe så mange jøder som muligt i nazisternes kz-lejre. Efter krigen blev IG Farben splittet op, men et af de nye selskaber var det tidligere franske selskab Roussel-Uclaf. De producerede abortpillen RU-486 Mifeprex.

– Det er en dødens ånd. I historien forsøgte Satan at dræbe det jødiske folk ved at tage vore børn, siger Sandy Shoshani og minder om børnedrabene udført af Farao og Herodes, før hun tilføjer:

”Satan kommer for at ødelægge og dræbe. Folk ta’r livet af deres egne børn. Selv romerne havde abort, så det er ikke noget nyt. Romerne spiste forskellige urter, som skulle dræbe børnene. Og hvis konen ikke kunne lide manden, brugte hun urter for at dræbe hans afkom.”

Guds bønnesvar i USA

Den 24. juni 2022 stemte seks mod tre dommere i USAs højesteret for at ophæve abortloven «Roe v. Wade», som siden 1973 har garanteret ret til abort i alle delstaterne. Nu kan USAs delstater selv bestemme, om de vil have abortklinikker.

– Det var ganske bemærkelsesværdigt, at Roe v. Wade blev ophævet. Jeg kan bare sige, at dette skyldtes bøn! Jeg har mange venner, som i 50 år har bedt om, at dommen måtte blive omstødt. Det gir mig stor glæde at se dette. Det er et utroligt faktum, at Trump, som var så omstridt, blev præsident. Han gjorde uventede ting ligesom kong Kyros. Trump flyttede USAs ambassade til Jerusalem og erklærede dele af Golan for israelsk territorium. Han standsede udbetalinger til abort og ændrede dommerpanelet i Højesteret, så der blev et flertal af prolife-dommere.

– Kirkerne rundt om i verden må sige: ”Vælg ikke abort – vi er her for at hjælpe dig,” opfordrer Sandy Shoshani. Hun ses her foran bleer og andet udstyr, som via ’Operation Moses’ kommer udsatte mødre til gode i barnets første leveår.

Nye mor-barn-centre

– Der er mange stater, som nu vil forbyde abort, og tak til Gud for det. Det vil blive vanskeligere at få abort, og det vil igen give kvinden tid til at bestemme sig. Nogle venner af Pro-Life-bevægelsen siger, at nu er tiden inde for at starte helsecentre, som skal støtte gravide.

Sandy Shoshani tilføjer, at hun ikke først og fremmest er imod abort, men derimod mest af alt ønsker at hjælpe kvinder til at vælge livet. For hende handler det om at være for mor og barn.

– Hvis man er i Texas og ikke kan få abort, så må den slags centre for gravide stå klar og sige, at de vil hjælpe alenemødre og give dem det, de har brug for. Dette er vores udfordring som Jesus-troende.

Men ifølge direktøren har flere parter – ikke kun de enlige mødre – brug for hjælp, når der er et barn på vej.

– 46 procent af vore klienter er gifte par. De mangler penge, eller ægteskabet er dårligt. Det betyder, at vi må hjælpe dem. Kirkerne rundt om i verden må sige: ”Vælg ikke abort – vi er her for at hjælpe dig”.

Børneofre i bibelsk tid

Sandy Shoshani minder om, at Gud i Bibelen fordømmer afgudsdyrkelse, som blandt andet indebar børneofringer. Se 3. Mos. 18, 21; 5. Mos. 12, 31; 2. Kongebog 16, 3; 17, 17; 21, 6; 23, 10 og 13; Esajas 30, 33 og Jeremias 7, 31–32; 35.

– Det, der foregik, var menneskeofringer. For eksempel Ezekiel 36, 18–19 taler om, at vi blev sendt i eksil, fordi vi havde udgydt uskyldigt blod. De ofrede børn til Ba’al og Molok. Nogle mener, at de var afguder for velstand. Hvis du kunne ofre dine børn, ville du få endnu større fremgang. Jeg tror, at det på mange måder er det samme i vor tid, at man ofrer børnene for at kunne spare penge.

Det var dette, rabbiner Herzog var inde på. Når en individuel kvinde foretager en abort, er det én ting. Men når en nation tolererer og går ind for abort som her i Israel, da bringer vi dom over Israel.

Sandy fortæller, hvordan hun selv kom ind i arbejdet for Be’ad Chaim, selv om hun først takkede nej, da formanden talte med hende. I den samtale fortalte hun om sig selv:

– Jeg er en zionist og elsker Israel. Jeg er netop flyttet til Ma’ale Adumim (bosættelse udenfor Jerusalem, red. ).
Formanden svarede: ”Hvis du elsker Israel, bør du stoppe blodspild i dette land, for blodet skriger til Gud, akkurat ligesom Abels blod.”
Sandy fortæller, at også ordene fra Ordspr. 24,11-12 om at frelse dem, der vakler hen for at dræbes, havde gjort indtryk på hende.

– Du kan ikke spilde uskyldigt blod, uden at det får konsekvenser for nationen. Livet er i blodet. Moder Theresa sagde: ’Hvordan kan vi være så overraskede over, at fjenden dræber vore børn, når vi selv tager livet af vore børn?’

Den ufødte har et kald

– Bibelsk og teologisk forstået er barnet i maven et barn med et kald. Apostelen Paulus sagde: ”Jeg blev kaldet fra mors liv” (Gal. 1, 15). Gud siger i Jer. 1, 5: ”Længe før jeg dannede dig i din mors liv, havde jeg planer for dig. Før du blev født, udvalgte jeg dig til at være profet for folkeslagene.” Og Salme 139, 13 siger: ”Du har skabt mig som den, jeg er, du formede mig i min mors mave.”

Sandy Shoshani peger især på profetien om Johannes Døberen i Luk. 1, 15: – Døberen fungerer allerede i sin tjeneste i sin mor Elisabets liv. Jesu mor, Maria, kom ind i rummet, og babyen (Johannes) sprang, fordi han kendte Herren. Så Johannes i mors liv fungerer alllerede som profet, og Jeshua i sin mors liv er allerede Messias. De er kaldet allerede i mors liv. Det er så klart ud fra Skriften, at babyen i mors liv er et menneske.

’Operation Moses’

– Be’ad Chaim blev startet i 1988 med støtte fra kristne og messianske jøder. Dengang var målet at uddanne folk og at bede. Men det var vanskeligt at redde babyer, for der var ikke internet. Man måtte gå på gaderne for at snakke med mennesker.

– I 2005 blev jeg national direktør for Be’ad Chaim. I 2006 startede vi programmet «Operation Moses». Her gir vi kvinden alt det, hun har brug for til sit barn i et år – ligesom Faraos datter betalte Moses’ mor for at amme og opdrage ham. Kvinden får sengetøj, barnevogn og et gavekort på hundrede euro om måneden, så hun kan købe fx bleer.

– Vi har fire mål for vort arbejde: Når nogen ringer til vores hotline, kan hun tale med en socialarbejder. For det andet tilbyder vi praktisk hjælp gennem «operation Moses». For det tredje er der hjælp, hvis nogen har aborteret. Vi har også en have i Latrun, hvor det er plantet over 2000 træer til minde om de børn, der døde. Det fjerde punkt er PR. Der er 340 busser i Israel med reklamer, som fortæller om hjælp ved uønsket graviditet. Vi har for nylig lavet en aftale om at sætte plakater om vore tilbud op på toiletter, værtshuse og caféer i Eilat i hele sommerferien. Og i ti dage var der reklamer på Forsvarets radio Galgalatz. Telefonen ringede, og lige nu betaler vi en journalist for at skrive om os. Det har resulteret i historier i nyhedsaviserne.

– Vi hjælper nu over 700 kvinder. Vi har over et dusin centre mellem Haifa, Tiberias og Eilat. I alt er der 30, som arbejder deltids i staben og gir råd, når nogen ringer.

Om sin egen baggrund fortæller Sandy:

– Jeg er jødisk. Opdraget efter moderne jødisk skik i Boston-området i USA. Da jeg gik på college, kom jeg til tro på Jeshua, min Messias. Jeg flyttede til Israel før eksamen. I 1982 giftede jeg mig med israelskfødte Oded, som var messiansk pastor. Vi har syv børn og 12 børnebørn, pris Gud.

Herren har givet mig en byrde. Derfor kan jeg ikke stoppe med dette arbejde, slutter Sandy Shoshani.