Bare rolig – vi har dig!

Sænk skuldrene, vi er her for dig, forsikrer forstanderen de nye elever.

Både inflationen, den usikre verdenssituation og skolepengene synes at tale imod det at sende unge afsted på efterskole. Alligevel er 32.000 unge i august 2022 startet på en dansk efterskole. Og der er mange gode grunde til at gøre det.

Det giver mening

Efterskolernes formål er ”Livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse”, det er de grundpiller alle efterskoler står på. Dem kan vi ikke fravige i noget af det vi gør, og det vil vi heller ikke. Som mange forældre har fundet ud af, så er efterskolen meget mere end blot et sted at få venner for livet, det er et forvandlende fællesskab, hvor de unge får lov at se sig selv med andre øjne, får lov at møde tro, liv og virkelighed på en helt anden måde, end de har været vant til.

Det er en dannelsesplatform, hvor der, med Christens Kolds ord, ”skal trædes varsomt, for her bliver mennesker til”. Derfor giver efterskole mening.

På Hedemølle har man lov til at være sig selv, uanset om man er ekstrovert eller introvert…

Skræmmende at starte

– De 124 elever på Hedemølle efterskole sad i hvert fald meget varsomt og lyttede, da jeg på ankomstdagen lovede dem, at vi nok skulle være der for dem, lovede, at vi har dem. Det er nemlig ikke bare nemt at starte op på en ny tilværelse i et stort ungdomsfællesskab. Det kan være skræmmende for nogle, for hvad ligger og venter? Mange tanker fylder: ”Mon jeg får en ven?”- ”Hvad tænker de andre om mig?” – ”Hvordan er maden?” og alt muligt andet. Alt er nyt og fremmed, når de sidder varsomme og prøver at tage det hele ind, sultne på livet og en lille smule skrækslagne.

Bare rolig, vi har dig!

Lige der er der kun ét at gøre. Sænk skuldrene og stol på os. Vi har dig! Når et skoleår starter, så har vi været i gang i lang tid med at forberede, så vi har mulighed for at gøre vores allerbedste for at få den enkelte til at lykkes. Intet er tilfældigt, og uanset om du har nemt eller svært ved at træde ind i et fællesskab, så har vi dig!

Lige der er der kun ét at gøre.
Sænk skuldrene og stol på os.
Vi har dig!

De første dage går med forskellige aktiviteter, hvor der selvfølgelig bliver introduceret til skolen og alt det praktiske, men hvor det vigtigste er at blive introduceret til fællesskaber. Der bliver hygget i kontaktgrupper, som dyster i skøre og gakkede konkurrencer. I klasserne lærer man hinanden at kende, der danses folkedans, spises chips på værelserne, speed dates, tages på overnatningstur i det fri, på kontaktlærerdøgn og meget mere, alt sammen for at skabe fællesskab.

På Hedemølle ønsker vi et miljø, hvor der både er plads til små og store fællesskaber, et miljø, hvor man naturligt bliver en del af mange forskellige fællesskaber. Det er et meget tydeligt mål for os. Her skal man have lov til både at være den introverte og den ekstroverte type, her skal man have lov til at være del af forskellige grupper, have lov til at være den, man er.

Bare fordi man kommer på efterskole, så skal man jo ikke lige pludselig være på en bestemt måde. Der er ikke én efterskoletype, der er mange. Også dér!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Medvandrere i unges liv

Og vi har dig, når du helt oppe at ringe, fordi alt er fantastisk. Og vi har dig også, når det er svært. Vi elsker at snakke med dig om alt, der fylder, spille volley, lægge puslespil eller bare hænge lidt ud i dagligstuen. Vi elsker at se dig smile og få glimt i øjet og har dig, når du græder, og alt er svært.

Sådan er efterskole, lige pludselig har man ikke bare mor og far, man har mange nye relevante voksne i sit liv. Vi bliver mere end bare lærer, ungmedarbejdere, køkkenpersonale, pedeller og ledelse, vi bliver papmor og papfar, voksen-kammerat, irriterende rengøringstjekker og meget andet.

Vi bliver medvandrere for et år eller to i de unges liv. Medvandrere, som har dig i liv og tro, i kærlighed og knuste hjerter, i sejr og nederlag. Vi har dig i alt det, hverdagen kommer med, for vi er her for din skyld, fordi vi elsker at se unge vokse i tro, liv og uddannelse gennem den tid, vi får lov at vandre med dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så bare rolig, vi har dig!