’Gud reddede mig fra at dø af druk og stoffer’

Skuespilleren Matthew Perry var tæt på at dø af sit mangeårige dobbelte misbrug. Nu giver han blandt andet i sin erindringsbog Gud æren for at have overlevet.

Friends-stjernen Matthew Perry er aktuel med ny bog, hvori han bl.a. giver Gud æren for at have overlevet sit misbrug.

– De mente, jeg bare havde 2 procents chance for at overleve den nat, fortæller skuespilleren Matthew Perry om sin værste krise. Men han overlevede og blev sat fri, da han bad Gud om hjælp.

Allerede som 18-årig drak ”Friends-skuespilleren” Matthew Perry hver eneste dag, skriver CBN News. Den udadtil så glade og ubekymrede skuespiller har for nylig chokeret sine fans ved at fortælle om sit mangeårige misbrug – og at han med Guds hjælp endelig kom fri af sin afhængighed.

To drukture på én nat

Matthew Perry er især berømt for rollen som den sarkastiske, charmerende Chandler Bing i det populære NBC show. Bing er altid med på den værste, og Perry kunne levere varen som skuespiller, men bag scenen levede han i en ubønhørlig kamp mod sin afhængighed.

”Da jeg var 18 år, drak jeg hver eneste dag. Først drak jeg meget ude sammen med vennerne. Når klokken så var 1:45 ville jeg sige: *Nu går jeg hjem’, og så ville jeg drøne gennem byen for at købe en flaske vodka. Og så ville jeg igen drikke lige så meget som jeg havde drukket sammen med de andre fyre den aften,” fortalte Matthew Perry i et Nightline interview.

Et hul indeni

Matthew Perry har fortalt om sin intense kamp mod misbruget, om at have ”et hul indeni” og om sin første desperate bøn til Gud. Det tog tid, før han erkendte sit problem – og forstod, at han ikke kunne skjule det, hvorken for familien, vennerne eller kollegerne. Men så en dag blev han konfronteret med det af medspilleren Jennifer Aniston.

”Jeg sagde: ’Hvordan…Jeg troede, jeg skjulte det rigtig godt’,” fortæller han. Men Jennifer Aniston havde svaret: ’Vi kan lugte det på dig”. Alligevel kunne Perry ikke stoppe sit misbrug. ”Det er sådan, det er med misbrug, men hun var den, der gjorde mest for at hjælpe. Jeg er hende virkelig taknemlig for det,” tilføjer Perry.

Døden nær af pillemisbrug

I erindringsbogen Friends, Lovers and the Big Terrible Thing, skriver Perry, at han må have haft flere black-outs, fordi han ikke længere husker sin medvirken i flere filmscener. Han mindes at have taget helt op til 55 af de farlige smertestillende Vicodin-piller på én dag.

”Jeg var i et mørkt rum, og jeg så ikke andre end narkohandlere. Jeg var helt alene i flere måneder. Afhængighed er en besættelse af ens sind. Den siger ligesom: Giv mig alt det, du gav mig før – og mere af det,” forklarer han. Pillemisbruget nedbrød hans helbred, blandt andet rådnede hans tænder i overmunden. Misbruget kostede ham en formue – og rehabiliteringsforsøg kostede næsten 9 mio. dollars. Til sidst var det lige ved at koste ham livet, da en overdosis af opioider fik hans tyktarm til at sprænges og førte til en længere hospitalsindlæggelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– De mente, jeg bare havde 2 procents chance for at overleve den nat, udtalte Perry under et interview på tv-kanalen HBO. ”De sagde det selvfølgelig ikke til mig, for jeg var ikke ved bevidsthed, men de sagde det til min familie. Og så blev jeg lagt i noget, der kaldes en ECMO [en maskine, som kan mere end en almindelig respirator, red.] De kalder det en ”Ave Maria”. Der var fem mennesker i ECMO den nat. De andre fire døde, men jeg klarede det på en eller anden måde.”

Bogen Friends, Lovers and the Big Terrible Thing udkom den 1. november 2022.

Vendepunktet

Ifølge Perrys erindringer har hans misbrug kostet ham ikke mindre end 14 ophold på rehabiliteringscentre, 15 maveoperationer og over 60 forsøg med detox. Men problemet blev ikke løst, før Perry fik et livsforvandlende møde med Gud. I biografien citerer han den bøn, han hviskede:

”’Kære Gud, hjælp mig. Vis mig, at du er her, hjælp mig, Gud.’ Da jeg knælede, begyndte lyset langsomt at vokse sig større, indtil det blev så stort, at det fyldte hele rummet…Hvad skete der? Og hvorfor begyndte jeg at føle mig bedre tilpas? ”Jeg begyndte at græde. Jeg rystede ligefrem af en gråd, jeg ikke kunne kontrollere. Jeg græd ikke, fordi jeg var ked af det. Jeg græd, fordi jeg for første gang i mig liv følte mig OK. Jeg følte mig tryg og i gode hænder. Igennem årtier havde jeg kæmpet mod Gud og med livet og med nedtrykthed. Men nu blev det hele vasket bort, som om en flod af smerte forsvandt ud i glemselen. Jeg havde været inde i Guds nærhed. Det var jeg sikker på. Og denne gang havde jeg bedt om det rigtige, nemlig hjælp,” fastslår han i bogen. Dette møde med Gud er ifølge Matthew Perry årsagen til, at han har kunnet holde sig ædru de næste to år. ”Gud havde vist mig et glimt af, hvordan livet kunne være. Han frelste mig den dag og for al fremtid, uanset hvad. Han fik mig til at søge – ikke bare ædruelighed og sandhed, men også Ham selv,” skriver Perry.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Stærkt vidnesbyrd

Den kristne profet Shawn Bolz, som er grundlægger af Bolz Ministries, har ofte fortalt trosvidnesbyrd fra underholdningsbranchen. Han har for nylig udtalt i en podcast, at han er meget spændt på at se, hvad Gud vil gøre i Perrys liv fremover. ”Wauw, sikke en historie. Man tænker på, at en person som Matthew Perry har været igennem så meget i fuld offentlighed… og nu arbejder Gud gennem ham.

Når man først forstår, at man er frelst, og hvad Gud har gjort for én, så bruger man resten af sit liv på at give noget tilbage. Det er så smukt,” fastslår Bolz.