Varm hilsen til ukrainere gør indtryk

H.M. Dronningen i sin nye kurkjole. Foto: Kongehuset ©

Majestætens nytårstale var skarp og direkte med fokus på de lange skygger, krig og uro kaster.

”Over hele verden er menneskers liv forbundne på godt og på ondt. Det har sjældent stået mere klart end i denne tid”, udtalte Dronning Margrethe 2. med henvisning til overfaldet af Ukraine.

”Det er oprørende at være vidne til det ukrainske folks lidelser. Heltemodigt kæmper de for deres frihed, det gør et stærkt indtryk på os alle”. Dronningen takkede danskerne for den måde, hvorpå de har ”åbnet deres hjem, arbejdsplads, fodboldklub – og deres hjerter.” Hun drømte om, at ”denne frygtelige krig må få en ende, og må jeres stolte og smukke land blomstre igen”.

Nye vaner

Vi mærker, hvordan krisen også giver problemer i Danmark. Dronningen henviste til 1970’ernes hårde tider, der ”betød, at man måtte gøre mange ting på nye måder, og man fik for en tid nye vaner”. Uden at nævne fjernelse af helligdage eller andre af kirkens udfordringer, kunne man tage dronningens ord i munden: ”Man klarede skærene, og samfundet kom videre. Det gør vi også denne gang; vi må dog væbne os med tålmodighed og bistå hinanden”.

Og hun fortsatte:

”I turbulente tider kan et lille land som Danmark spille en tydeligere rolle, end man skulle tro… I FN’s generalforsamling i New York … gav vi udtryk for, at Danmark er interesseret i at yde en særlig indsats for fred og sikkerhed ved på ny at indtage en plads i FN’s Sikkerhedsråd”.

Desuden er det 50 år siden, Danmark trådte ind i EF/EU, fordi ”Drømmen var et Europa, hvor fredelige aftaler skulle få handelen til at blomstre, og krig og ødelæggelse være et overstået kapitel,” fortalte dronning Margrethe.

Danske familier sad om skærmen og modtog dronningens nytårsbudskab.

En bro til ny erkendelse

Hendes nytårstale kredsede om de mange, der bekymrer sig for, hvordan verden kommer til at se ud – ikke mindst de unge. ”For hver generation er verden ny. At forældre synes, at den næste generation er forkælet, er der ikke noget nyt i – sådan har det vist lydt til alle tider. Nu er det næsten, som om rollerne er byttet om, nu er det de unge, der er forargede på forældregenerationen og stiller krav til dem”, sagde majestæten med henvisning til, om det materielle fylder for meget?


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Har vi trukket for store veksler på naturens ressourcer? Og hvad med klimaforandringerne? Den unge generation har i betydeligt omfang nok ret!”
Dronningen formanede befolkningen til ikke at se forskellen på unge og ældre som en generationskløft. ”Den kan være en bro til ny erkendelse. Og husk, at man kan gå over broen i begge retninger”.

Og Danmarks 82-årige regent sluttede med at understrege, at ”også de ældre generationer kan lære fra sig. Den erfaring, som de besidder, skal ikke kastes over bord. Så kan vi måske alle blive klogere på hinanden – og på livet!”