Eutanasi sikrer lægerne organer til transplantation

Især i Canada giver den liberale lov om lægeassisteret selvmord grund til bekymring.

I 2016 deltog veteranen Christiane Gauthier i Rio de Janeiro Paralympics for Canada. Men da hun ansøgte om en stolelift til at komme op af trapperne i sit hjem, fik hun i stedet et tilbud om dødshjælp. Foto: Canadian Paralympic Committee.

Knap syv år efter indførelsen af loven om lægeassisteret selvmord har Canadas læger nu en verdensrekord i at ”høste” organer fra deres tidligere patienter.

Siden indførelsen af loven Medical Assistance in Dying (MAID) i 2016 har lægerne i Canada udført næsten halvdelen af verdens organtransplantationer efter lægeassisteret selvmord i samme periode. Det oplyser tidsskriftet The American Journal of Transplantation fra December 2022 ifølge CBN News.

”Jeg var ret stolt over, at Canada har klaret sig så godt, når det gælder organ-donationer fra MAID-patienter,” erklærede Arthur Schafer, der er leder af Centre for Professional and Applied Ethics ved University of Manitoba i et interview med CTV News.
Samme medie oplyser, at ca. 4000 canadiere står på venteliste til transplantation.

MAID kræver ikke livstruende sygdom

Forskere har i 2021 indsamlet data fra Canada, Belgien, Nederlandene og Spanien, altså fire lande, som har et program for lægeassisteret selvmord.
I Canada er MAID et departement under regeringen, og folk kan nu vælge at afslutte deres liv, selv om de ikke lider af en terminal sygdom. Ifølge regeringens hjemmeside gælder det, at ”man behøver ikke have en fatal eller terminal lidelse for at komme i betragtning til at dø med lægelig assistance.”

Efter 17. marts i år vil Canadas regering også tillade folk ”med en mental sygdom som eneste lægelige betingelse” at få MAID, ”hvis de ellers lever op til alle betingelserne”, hedder det på hjemmesiden.

’Høstaftale’ med læger

Canada er også verdens førende i en gruopvækkende trend, skriver CBN News. Man kan nemlig vælge at starte dødsprocessen hjemme, for så efterfølgende at blive transporteret til ”høst af organer” på hospitalet. Ifølge Health Canada foregik 44,2% of MAID-dødsfaldene i private hjem.

CTV nævner The Third Annual Report on Medical Assistance in Dying in Canada 2021, som afslører otte dokumenterede tilfælde, hvor lægerne har tilbudt assisteret selvmord i patientens hjem. MAID-patienten får først den dødbringende medicin i eget hjem, for så at blive kørt med ambulance til et hospital i området for at afslutte proceduren og få høstet sin organer.

Billigste løsning?

For nylig klagede en veteran fra Canadas militær over, at hun stadig – efter flere års ansøgninger – ventede på at få en stolelift til sit hus. Men i stedet for at tilbyde hende hjælp til at komme op og ned ad trapperne, havde regeringen tilbudt kvinden eutanasi. Den pensionerede korporal, Christine Gauthier, vidnede om sagen i en høring i parlamentet i december.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg har et brev, hvor det hedder, at ”hvis du er så desperat, frue, kan vi tilbyde dig MAID, medicinsk assistance til at dø”, fortalte Christine Gauthier, som i 1989 fik skadet sin ryg under træning. ”Jeg sendte et brev til premierminister Trudeau – og veteranministeriet tilbød mig MAID. De ville endda skaffe udstyret,” sagde hun.

Premierminister Trudeau har efterfølgende kaldt Christine Gauthiers oplevelse ”absolut uacceptabel” og lover at følge op på sagen med en tilbundsgående undersøgelse. Ifølge det statslige nyhedsbureau CBC har veteranminister Lawrence MacAulay afsløret, at i fire eller måske fem tilfælde har canadiske soldaterveteraner fået tilbudt ”MAID” af en nu suspenderet medarbejder, skriver CBN News.