Kunstig intelligens eller kunstigt uintelligent?

Simon Thidemann. Ansvarshavende redaktør

For noget tid siden besluttede jeg mig for, at jeg ikke ville gøre som de fleste andre og skrive om kunstig intelligens. Nu har jeg kæmpet imod i snart en måned, men må give fortabt.

For kunstig intelligens er en teknologi, der helt åbenlyst drøner af sted med en hastighed og power, som ingen af os rigtig kan gennemskue eller følge med i. Vi kan bare følge med i det paradoksale i, at vi som menneskehed åbenbart ikke er i stand til at stoppe en udvikling, som der vel ikke er ret mange, der på nuværende tidspunkt tror er sådan rigtig god.

I tusindvis af IT-eksperter advarer mod kunstig intelligens og anbefaler, at vi stopper op og tænker os om. Selv den mand, der betegnes som den største årsag til udviklingen af kunstig intelligens, er stået af og lyder næsten som en mand, der på linje med Oppenheimer, hovedmanden bag atombomben, overraskes over, hvad det, han har udviklet, kan bruges til.

Stort set alle, der har forstand på børn og unge, virker til at være overbeviste om, at kunstig intelligens ikke gør noget godt for dem. Nu er den også rykket ind på det sociale medie Snapchat i form af en fiktiv personlig ven, som du kan skrive med. Jeg har selv Snapchat og har skrevet med den. Det er imponerende så menneskelig, den virker.

Og så er der jo også den meget omtalte ChatGPT, som på få sekunder løser skole-, gymnasie- og universitetsopgaver, som man før skulle bruge dage eller uger på at løse. Jeg bad den fx om at skrive en leder til en kristen avis, hvilket den gjorde på ganske få sekunder. Både velformuleret og relevant. Det vil undre mig, hvis der ikke allerede er journalister, der bruger den, og jeg kan af et ærligt hjerte sagtens forstå, at unge bruger det i skolen.

Det er svært at tage sig sammen til at bruge dage på at lave noget, som en kunstig intelligens kan lave på få øjeblikke. Det er sjældent, at man vælger at kigge på en ulykke uden at gribe ind, hvis man har muligheden for at gribe ind, men det er ikke desto mindre, hvad vi gør i øjeblikket i forhold til udviklingen af kunstig intelligens. Det virker nærmest kunstigt uintelligent.

Så kære alle beslutningstagere, vil I ikke nok trykke på pauseknappen? Og kære læsere, vil I i mellemtiden bede for, at vi får udviklingen af den kunstige intelligens under kontrol? Og vil I bede for, at vi i de kristne fællesskaber må kunne skabe et frirum fra kunstig intelligens og kunstige fællesskaber og i stedet skabe et ægte og kærligt fællesskab, hvor vi ser, hører og hjælper hinanden.